Macarons

macaron leivokset

Noniin tässä se nyt tulee, macaron ohje! Parin kokeilun jälkeen sain macaronit onnistumaan ja opin muutaman asian, jotka vaikuttavat macaronien onnistumiseen. Macaronit ovat ranskaisia klassisia leivoksia. Taikina perustuu marenkivaahtoon, mantelijauhoon ja tomusokeriin. Macaronit voidaan värjätä eri värisiksi ja sisällä käytetään yleensä voikreemiä. Macaroneissa kuuluisi olla kova kuori, mutta pehmeä sisus.

Valmistin macaronit perinteisen ranskalaisen reseptin mukaan. Toinen vaihtoehto olisi tehdä italialaisella tyylillä, joka on ilmeisesti hieman anteeksiantavampi. Macaron taikina on erittäin yksinkertainen ja aineksia on todella vähän. Silti onnistuminen riippuu pienistä tekijöistä. Kriittisiksi vaiheiksi huomasin marenkivaahdon kovuuden ja taikinan sekoittamisen. Tärkeä vaihe on myös macaronien kuivattaminen ennen paistoa ja sen kesto.

macaron leivokset

Ohjeen mukaan munan valkuaisia kuuluisi vanhettaa jääkaapissa tai yön yli huoneenlämmössä. En tiedä miten tämä vaikuttaa onnistumiseen, mutta en uskaltanut jättää sitä tekemättä. Mantelijauho on myös monesti liian karkeaa ja itse siivilöin sekä hienonsin sitä monitoimikoneessa. Aiemmin lisäsin taikinaan nestemäistä väriainetta, mutta silloin leivokset eivät onnistuneet. Nesteen lisäämistä tulisikin välttää. Käytin nyt näihin macaroneihin kaakaojauhetta antamaan väriä, mutta jauhemaista väriainetta löytyy myös kaupoista leivontahyllyiltä.
kaakao macaron

MACARONS

2 munan valkuaista
2 rkl hienoa sokeria
70 g mantelijauhoa
140 g tomusokeria (reilu 2 dl)
jauhemaista väriainetta
1.
Vaahdota munan valkuaisia kulhossa kunnes vaahtoa alkaa muodostua. Lisää sokeria ja vaahdota marengiksi. Varo ylivatkaamista. Marenki on valmista kun se pysyy kulhossa ylösalaisin, mutta muodostuneet huiput ovat pehmeitä.

2.
Siivilöi mantelijauhot, tomusokeri ja väri toiseen kulhoon ja sekoita. Pyöräytä kerran lastalla marenkivaahtoa, jotta suurimmat ilmakuplat hajoavat. Älä käytä vatkainta enää. Siivilöi marenkivaahtoon kuivat aineet ja sekoita ne lastalla varovasti keskenään. Sekoitus on kriittinen vaihe. Taikina ei saa jäädä liian paksuksi. Taikina on sopivaa silloin, kun massaan viilletty viiva häviää 10 sekunnissa. Sen pitäisi olla siis hieman valuvaa.

3.
Kun taikina on valmista, siirrä se pursotinpussiin ja pursota pellille leivinpaperin päälle pyöreitä macaroneja. Kopauta sitten peltiä pari kertaa jotta ilmakuplat hajoavat. Anna sitten leivosten kovettua 30 minuuttia pellillä.

4.
Paista 150 °C:ssa n. 13 minuuttia. Ensimmäisten minuuttien aikana macaroneihin pitäisi alkaa muodostumaan ”jalka” eli pitsireunus.

Macaronit voi täyttää esimerkiksi voikreemillä, hillolla, lemon curdilla tai tuorejuustoseoksella. Täytteen voi maustaa vaikka suklaalla tai värjätä. Syö macaronit mielellään vasta seuraavana päivänä.

macaron vaiheet

6 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s