Creme Caramel

Creme Caramel on erittäin näyttävän näköinen jälkiruoka, mutta melko helppo valmistaa. Kermainen ja samettinen maku yhdistettynä karamellin makeuteen on ajaton!

Jännittävä hetki valmistuksessa on jäähtymisen jälkeen muotin kumoaminen. Karamellin tulisi olla sulaa, niin että se valuu herkullisesti paahtovanukkaan ympärille. Karamellia ei siis tarvitse erikseen lisäillä lautaselle vaan kaikki tulee itsestään, vaivattomasti upean näköiseksi. 

Karamellin tummuuden voit itse päättää maun mukaan. Itse pidän vähän hunajaisen väriseksi jääneestä karamellista. Ja jos joulufiilistelyä haluaa, voi maitoseoksen sekaan laittaa vaikka inkivääriä, muskottipähkinää tai muita jouluisia mausteita. Itse käytin vaniljansiemiä lisänä.

Creme Caramel (6 annosta)

Karamelliin:
1 lasillinen sokeria
vettä

Vanukkaaseen:
3 dl kermaa
4 dl maitoa
vaniljatanko tai vaniljauutetta
6 munaa
1 dl sokeria

Ota valmiiksi uunin kestävät vuoat/kupit joihin teet vanukkaan. Valmista sitten karamelli kattilassa mittaamalla sokeri pohjalle ja kaatamalla vettä sokerin päälle sen verran, että sokeri juuri ja juuri peittyy vedellä. Keitä sokeriseosta kuumalla niin että sokeri alkaa porista. Sekoittaa ei tarvitse, se vain sotkee astioita. Välillä voit heilutella kattilaa, jotta väristä tulee tasainen. Karamelli on valmis kun se on ruskehtavan väristä ja myös tuoksusta huomaa. Yhteensä vie aikaa noin 6 minuuttia. Kun karamelli on valmista, voit käyttää kattilan pohjan kylmässä vedessä jotta karamelli ei kypsyisi enempää.


 Kaada kuuma karamelli tasaisesti vuokien pohjalle. Karamelli jähmettyy nopeasti. Voit myös tehdä karamellikoristeita valuttamalla karamellia leivinpaperin päälle erilaisiin kuvioihin.

Vatkaa munat ja sokeri sekaisin. Lämmitä sitten kattilassa maito, kerma ja vaniljaseos. Kun maitoseos on lähes kiehuvaa, kaada se ohuena nauhana koko ajan vispaten munaseoksen joukkoon. Siivilöi seos ja kaada vuokien päälle. Mahdolliset kuplat pinnalta saat helposti poltettua liekittimellä.
Aseta vuoat isompaan vuokaan vierekkäin ja kaada isompaan vuokaan kiehuvaa vettä niin, että pienemmät vuoat peittyvät 3/4 ulkopuolelta vedellä. Eli tee siis vesihaude. Paista paahtovanukkaita foliolla päällystettynä 150 °C:ssa 30-50 minuuttia. Paistoaika riippuu mm. vuoan koosta ja uunista. Vanukkaat ovat valmiita kun heilutat vuokaa ja pinta heiluu ihan vähän mukana. Jäähdytä sitten vanukkaita jääkaapissa vähintään muutama tunti. Ennen tarjoilua pyöräytä terävällä veitsellä reunoilta ja kumoa vanukas lautaselle. Karamelli valuu reunoille. Koristele esim. marjoilla ja karamellikoristeilla. 

One comment

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s