Suklaiset pikkuherkut

Mikä olisi jouluna parempaa kuin suklainen pikkuherkku. Suklaatryffelit ovat jo perusohjeeltaankin herkullisia, mutta entistä mehukkaampia niistä saa muuntelemalla reseptiä likööreillä, eri täytteillä ja kuorrutteilla. Tryffelin, praliinin ja konvehdin erot eivät ole välttämättä niin selviä, sillä määritelmät ovat muuttuneet alkuperäisistä ajan mukaan ja tekotavat vaihtelevat maittan. Tryffeleissä käytetään kuitenkin yleensä suklaata, kermaa ja voita sekä mahdollisesti hunajaa ja muita mausteita. Praliineissa on ohut suklaareuna pehmeän suussasulavan täytteen ympärillä. Konvehti on yleinen nimitys suklaa- ja sokerimakeisille. Korjatkaa jos teillä on lisätietoa 😉 Pääasia kuitenkin on, että kaikki ovat maukkaita!

Perusversioiden tekeminen on suhteellisen helppoa. Lisähaastetta tuo pikku näperrys, joka vie myös paljon aikaa. Suklaan voi halutessaan lisäksi temperoida. Kaikki näyttävät joka tapauksessa taivaallisen herkullisilta vaikka ne eivät olisikaan täydellisen pyöreitä tai symmetrisiä 🙂 Suklaiset herkut ovat myös mukava lahja pakattuna pieniin vuokiin tai sellofaaniin.

Itse tein suklaasta seuraavia versioita:

Karpalotäytteiset konvehdit tummalla ja vaalealla suklaalla
Kinuskikonvehdit ja kinuskipraliinit
Minttukonvehdit
Likööritryffelit valkosuklaa-cointreau -sisuksella
Valkosuklaa-kookostryffelit
Suklaatryffelit

Tarkemman ohjeen konvehtien tekemiseen löydät aiemmasta postauksesta: suklaa-appelsiinikonvehdit. Alla on ohje tryffeleiden tekemiseen ja pari täytettä mitä käytin. Tryffeleiden ja konvehtien sisällä voi lisäksi käyttää pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Ja kannattaa kokeilla likööreillä maustamista, niistä tulee jouluinen maku! 🙂 Mielikuvitus on rajana!













Suklaatryffelit:

2 dl kuohukermaa
300 g pilkottua tummaa suklaata
(likööriä tai rommia)
Kourruttamiseen:
250 g sulatettua tummaa tai vaaleaa suklaata
kaakaojauhetta, pähkinärouhetta tms.

Kaada kerma kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä hieman. Jos käytät alkoholia voit lisätä sen kermaan ennen tai jälkeen kiehuttamisen riippuen halutusta mausta. Laita pilkottu suklaa kulhoon ja kaada kuuma kerma päälle. Sekoita seos tasaiseksi ja anna jäähtyä. Kun seos on jäähtynyt, mutta ei vielä jähmettynyt, muotoile siitä pallosia (käsin, lusikoilla tai pursottaen). Jähmetä kylmässä. Viimeistele tryffelit upottamalla ne sulaan suklaaseen. Kierittele vielä lopuksi kuorrutetut tryffelit esim. kaakaojauheessa tai pähkinärouheessa.

Minttutäyte konvehteihin:
0,5 dl kermaa
pari rkl minttulikööriä
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Kiehauta kerma ja minttulikööri kattilassa. Lisää vaniljakreemijauhe vatkaten sekaan. Jäähdytä. Voit lopuksi viimeistellä maun lisäämällä likööriä.

Kinuskitäytteenä käytin kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia. Kondensoitua maitoa saa ostettua esim 90 g pienissä säilykepurkeissa. Purkkia keitetään avaamattomana noin 1h 15 min jonka jälkeen kinuski on valmista.

Tässä kaamosvalossa hyvien kuvien ottaminen on melkein mahdotonta. Enää muutama päivä pimenevää ja sitten valoisampia päiviä kohti! Hitaasti, mutta varmasti.. Ja reilu viikko jouluun 🙂

2 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s