Joulun hedelmäkakku

Tässä taas yksi resepti lisää jouluun liittyen. Retro, mausteinen, pehmeä ja rapea hedelmäkakku. Tämä kakku on aidosti joulukakku ja se on myös ihanan perinteinen. Ja perinteisellä en tarkoita sitä mielikuvaa joka ainakin itselläni on ollut hedelmäkakuista – kuiva ja täynnä coctailkirsikoita 😀

Kakussa parasta on että voit itse valita lempihedelmiäsi taikinaan. Appelsiinin kuori, inkivääri, kaneli, rusinat, likööri… mm-m-mm! Rapeat paahtuneet pähkinät kakun päällä kruunaavat tuoksut, maut ja rakenteen!

Kakun voi paistaa yhdessä isossa kakkuvuoassa tai jos haluaa pienempiä versioita esim. lahjaksi, voi kakun paistaa tyhjissä säilyketölkeissä! Kakun voi valmistaa reippaasti etukäteen, sillä sen pitäisi säilyä hyvänä ainakin pari viikkoa. Oikeastaan maku vaan paranee. Jos haluat kakkuun lisää mehevyyttä ja väkevyyttä voit pirskotella kakun päälle esim. brändyä säilytyksen aikana.

Joulun hedelmäkakku

Kakkuun:
280 g jauhoja
250 g voita
140 g muscovadosokeria
6 munaa
85 g mantelirouhetta
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kanelia
2 tl maustepippuria
n. 600 g kuivattuja hedelmiä, itse käytin
– korinttia
– rusinoita
– luumuja
– aprikooseja
– karpaloita
– hillottua inkivääriä
– hillottua appelsiininkuorta
140 g marsipaania
2-3 rkl rommia tai likööriä

Pähkinäkuorrutteeseen:
250 g pähkinöitä, kuten:
– cashew
– para
– hassel
– macademian
120 g kuivattuja hedelmiä (esim. aprikoosi+rusina)
80 g vaahterasiirappia
20 g tummaa siirappia

Vatkaa voi ja sokeri sekaisin. Lisää munat joukkoon yksitellen. Sekoita keskenään mantelirouhe, jauhot ja mausteet ja lisää voiseokseen. Sekoita tasaiseksi. Siirrä noin 100 g taikinasta syrjään pähkinäpäällystettä varten. Pilko kuivatut hedelmät sopivan kokoisiksi ja kääntele ne taikinamassaan. Lisää vielä lopuksi kuutioitu marsipaani ja likööri. Kaada taikina voideltuun vuokaan (22 cm) ja paista 180 °C:ssa uunin alatasolla noin 1h 15 min.
Kakun paistuessa sekoita 100 g säilytettyä taikinaa rouhittujen pähkinöiden ja hedelmien kanssa. Lisää seokseen siirapit ja sekoita tasaiseksi.

Kun kakku on paistunut, lisää pähkinäkuorrute kakun päälle ja paista vielä noin 30 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys puutikulla. Anna valmiin kakun jäähtyä vuoassaan.

One comment

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s