Suklaakohokas eli soufflé

 Kevyt, ilmava, mehevä, rapea päältä, täyteläisen suklainen. Souffle on jälkiruokien kuningas! Eikä sitä kyllä turhaan hehkuteta. Tämän kokeilun jälkeen kohokas nousi omien jälkiruokien vähintään top 10 joukkoon. Melkein nolottaa myöntää, että en ollut aiemmin valmistanut kohokasta itse. Kohokkaan valmistuksen väitetään olevan äärimmäisen tarkkaa ja vaikeaa. Kohokkaan sanotaan lässähtävän jos vähintäänkin vilkaisee uuniin tai edes hengittää sen lähellä. No ihan näin mahdotonta se ei mielestäni kuitenkaan ole. Jos osaat vatkata marenkia, osaat tehdä souffleen. Valmistus on loppujen lopuksi yllättävän yksinkertainen.

suklaakohokkaat

Paistamisessa on toki omat vaikeutensa, sillä uunia ei saa avata kesken kaiken eikä kypsyyttä voi siten tarkistaa. Itselläni yksi paistoerä jäi hieman raa’aksi, mutta näin kotioloissa se oli silti kelpo kohokas. Oikean kohokasvuoan tulisi olla täysin suora, eikä liian iso. Valmistin pari kohokasta espressokupeissa ja kohokas lähti kupin muodon vuoksi kohoamaan hieman vinoon. Makua se ei haittannut. Kohokkaiden kuvaaminen sen sijaan oli haasteellista, sillä kohokkaat alkavat laskea paiston jälkeen. Tämän vuoksi myös ruokailijoiden on oltava pöydässä odottamassa kohokasta.
suklaakohokassuklaasoufflee

SUKLAAKOHOKAS

(4-6 annosta)
Creme Patisserie:
2 rkl jauhoja
2 rkl sokeria
0,5 rkl maissitärkkelystä
1 rkl kaakaojauhetta
1 keltuainen
1 muna
0, 75 dl kermaa
25 g suklaata
Suklaapanos:
3 rkl kermaa
n. 25 g suklaata

1 rkl voita

Marenki:
6 munan valkuaista

85 g (n. 1 dl) sokeria

Lisäksi:

voita astioiden voiteluun
raastettua suklaata
tarjoiluun vaniljakermaa tai jäätelöä
1.

Valmista Creme Patisserie. Yhdistä jauhot, sokeri ja maissitärkkelys. Yhdistä toisessa kulhossa keltuainen ja kokonainen muna. Lisää vähitellen jauhoseos munien joukkoon hyvin vatkaten.

2.
Kaada kerma kattilaan ja kiehauta. Nosta kerma lämmöltä ja lisää suklaa sekoittaen kunnes seos on tasaista. Sekoita kuuma suklaaseos munaseoksen joukkoon ja kaada seos takaisin kattilaan. Lämmitä pienellä lämmöllä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen kunnes seos on tasaista ja paksua tahnaa. Poista kattila lämmöltä ja jäähdytä välillä sekoittaen.

3.
Valmista suklaapanos kiehauttamalla kerma kattilassa. Lisää suklaa ja sekoita. Lisää lopuksi voi ja jäähdytä.
4.
Vatkaa valkuaiset marengiksi lisäen sokeria vähitellen. Marenki saa vatkautua kovaksi vaahdoksi, jotta kohokas saa hyvän rakenteen.

5.
Sekoita vaiheittain marenki Creme Patisserien joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta varo ettei vaahto hajoa.

6.
Voitele kohokasvuoat hyvin voilla. Jauhota voidellut vuoat suklaaraasteella.

7.
Lusikoi kohokastaikinaa kohokasvuokiin puoliksi täyteen. Lisää sitten keskelle lusikallinen suklaapanosta. Täytä sitten vuoat täyteen asti seoksella. Tasoita kohokkaan pinta veitsellä tasaiseksi. Pyyhi reunalta valuneet taikinat ja pyöräytä sormella astian yläreuna puhtaaksi, jotta kohokas nousee suorassa.

8.

Paista kohokkaat 190 °C uunissa noin 15 minuuttia riippuen vuoan koosta. Kohokkaiden kuuluisi nousta kaksi kolmasosaa alkuperäisetä koostaan ja ”hyllyä” liikuteltaessa, mutta pinnan tulisi olla kova.

9.

Tarjoile kohokkaat heti uunista tultuaan. Siivilöi pintaan tomusokeria ja tarjoile esim. kerman tai jäätelön kanssa.

5 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s