Croissantit

Goood morning! Voiko olla täydellisempää aamua kun vastapaistetut croissantit, hilloa, hyvää kahvia ja aikaa lukea uutisia. Tässä ensimäinen yritys croissanteista. Resepti on glorian ruoka&viini -lehdestä mukaillen tehty. Täytyy sanoa että ihan vielä ei tuntunut siltä kun olisi ranskassa, mutta tulos oli ehdottomasti vaivan arvoinen.
Lehtevyyttä olisi voinut olla enemmän ja luulen että kaulimista täytyy ensikerralla vielä hioa vähän. Luulen että reseptistä poiketen ensimmäinen pakastus saisi myös kestää pidempään, jotta hiiva ehtii toimia. Kannattaa kuitenkin vaivautua valmistamaan näitä, sillä loppujen lopuksi resepti oli melko yksinkertainen ja tulos hyvä!
Croissantit
250 g kylmää voita
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kylmää maitoa
1 tl tuorehiivaa
ripaus suolaa
Voiteluun 1 kananmuna
Valmista taikina nyppimällä kolmasosa voista vehnäjauhojen kanssa. Liuota hiiva maitoon ja sekoita neste sekä suola jauhoihin. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Kumoa tuorekelmupalan päälle ja paina taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita kelmunreunat taikinan päälle ja pakasta 30 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle. Kauli suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30 x 45 cm). Viipaloi loput voista ohuiksi levyiksi ja asettele taikinan päälle 2/3 taikinan pinnasta leveyssuunnassa. Voin on oltava kylmää, joten älä lämmitä sitä turhaan. Jätä reunoista noin 1 cm paljaaksi. Taita taikinan paljas reuna (1/3) keskelle ja taita vielä kerralleen niin että voikerrokset ovat taikinan sisällä. Nyt taikina on kolmessa kerroksessa. Painele saumat umpeen. Aseta taikina niin että saumaton puoli on itseäsi kohti. Kauli taikina taas suureksi suorakaiteeksi ja taittele 3 kerrokseen. Kääri tuorekelmuun ja pakasta 20 minuuttia.
Toista kauliminen ja taittelu vielä 4-6 kertaa ja pakasta taikina aina kertojen välillä. Pakastus auttaa taikinan lehtevyyteen. Viimeisen taittelun jälkeen kauli taikina levyksi ja leikkaa siitä veitsellä kolmioita. Viillä kolmioiden kantaan noin 4 cm pitkä viilto ja rullaa kolmiot sarviksi leveästä päästä alkaen. Kolmiot saavat olla melko pitkiä jotta croissanteihin tulee monta ”kerrosta”. Säilytä croissantit jääkaapissa paistoon asti. Voit paistaa ne heti tai esim seuraavana päivänä.
Ennen paistamista nostata croissantteja uunipellillä n. 30 minuuttia ja voitele ne kananmunalla. Paista uunin keskitasossa 250 °C:ssa noin 17 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä ja tarjoile tuoreena.
Katso myös paranneltu versio croissanteista tekstistä Croissanttien comeback

6 comments

  • Ja mulla ei oo hiivaa että pystysin noita tehdä! No ehkä ens viikonlopuks voi harkita.. 🙂 Ja hei, välikuvat ois kivat jos noin monimutkainen taitteluohje (tai sitte mä käyn vaan hitaalla..)

    Tykkää

  • En nyt tajunnut ihan tota kohtaa ”Viillä kolmioiden kantaan noin 4 cm pitkä viilto ja rullaa kolmiot sarviksi leveästä päästä alkaen.” Siis mikä kanta ja mikä viilto?

    Tykkää

  • Jokaisen yksittäisen taikinakolmion leveään päähän tehdään pieni viilto kohti kolmion kärkeä, jotta croissanttien rullaaminen olisi helpompaa ja lopputulos ilmavampi ja näyttävämpi. Mitään sen suurempaa tarkoitusta tuolla viillolla ei ole 🙂

    Tykkää

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s