Vappumunkit

Pakkohan niitä oli tehdä. Munkkeja. Niiin meheviä, pehmeitä pullapalleroita 😀 Kotona tehdyt munkit ovat ihanan tuoreita eikä samaa makua saa millään muualta. Tästä alkaa vappu! Simaa en itse ehtinyt tehdä, joten täytyy testata mikä kaupan vaihtoehdoista olisi paras munkkien kaveriksi. Munkkien sisälle pursotin vadelmahilloa ja upeaa vaniljakreemiä! Täydellistä. Lasi kylmää maitoa käy yhtä hyvin siman puutteessa kun munkit ovat lämpymiä 🙂
Munkkien sokerointi oli lapsena tärkeä tehtävä kun auttoi äitiä leipomisessa. Eipä sitä vieläkään osaa ihan täydellisesti kun puolet sokerista on kokoajan lattialla ja sukanpohjissa 🙂
Vappumunkit (n. 30 munkkia)
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 muna
2 tl suolaa
1 rkl kaardemummaa
1,5 dl sokeria
n. 15 dl vehnäjauhoja
200 g voita
Paistamiseen rypsiöljyä
Pinnalle sokeria
Lämmitä maito 37 asteiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Lisää mausteet ja muna sekä pari desiä jauhoja maidon joukkoon. Vatkaa seosta hyvin, tämä auttaa ilman sekoittumisessa taikinaan ja auttaa hiivaa toimimaan ja kohottamaan taikinaa hyvin. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaa käsin. Jatka vaivausta kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Lisää huoneenlämpöinen voi ja lisää jauhoja kunnes taikina ei ole liian tahmea. Vaivaa tasaiseksi. Kohota leivinliinan alla vähintään tunti. Hyvä vinkki on kohottaa pullataikina mikrossa mikron ovi kiinni, sillä silloin taikina on vedottomassa paikassa ja sopivassa lämmössä. Mikroa ei siis tarvitse laittaa päälle 😀 Kohotus saa venyä ylikin ja taikinan voi tehdä vakka edellisenä iltana ja kohottaa jääkaapissa yön yli. Kaada taikina kohotuksen jälkeen pöydälle ja vaivaa sileäksi. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa siitä sopivia paloja. Pyörittele palat palloiksi ja anna niiden levätä noin vartin verran. Paista öljyssä ja sokeroi.
Munkit voi täyttää pursottamalla sisälle hilloa ja vaniljakreemiä. Vaniljakreemin voi valmistaa sekoittamalla pari ruokalusikkaa vaniljakreemijauhetta noin desiin vettä ja kiehauttamalla seoksen.

3 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s