Croissanttien comeback

Nonniin tässä toinen versio croisanteista ja jo huomattavasti parempi! Täytyy kyllä myöntää, että näitä ei kiireellä kannata edes miettiä tekevänsä. On varmaan mahdoton yhtälö saada croisantit aamupala- tai edes brunssipöytään valmiiksi, ellei herää ennen auringonnousua kaulimaan. Mutta tähän ei kannata lannistua, sillä vaiva kyllä palkitaan ja onneksi croisantit voi valmistaa etukäteen ja pakastaa valmiiksi rullattuina, jolloin ne ovat aamulla paistovalmiita. Tuoreiden croissanttien tuoksuun herää kyllä kuka tahansa mielellään 🙂

Tällä kertaa sain otettua lupaamani kuvat kaulitsemisen aikana. Toivottavasti ne auttavat, sillä ainakin itse jouduin muutaman kerran käymään reseptin läpi ennen kuin sisäistin miten se kaulinta nyt menikään. Valitettavasti sen verran joutui kuitenkin keskittymään itse tekemiseen, että kuvien estetiikka jäi hieman toissijaiseksi 😉

Suosittelen että valmistat taikinan vähintään leivontaa edeltävänä iltana. Tämä auttaa oikean rakenteen ja maun muodostumista.

Croissantit (n. 10 kpl)
Taikinaan:
5 dl jauhoja
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
0,5 tl kuivahiivaa
1,75 dl maitoa
1 dl kylmää vettä
1 rkl sulaa voita
175 g kylmää voita
1 muna voiteluun
Valmista taikina sekoittamalla ainekset keskenään. Vaivaa taikinaa kunnolla vähintään pari minuuttia esimerkiksi yleiskoneella tai taikinavaivaimilla sähkövatkaimella. Taikinaan saa muodostua kunnon sitko, mutta se saa jäädä melko löysäksi. Tavoitteena ei ole tehdä yhtä kiinteää taikinaa kuin leipätaikina. Anna taikinan levätä vaivauksen jälkeen jääkaapissa seuraavaan päivään.
Pyöritä seuraavana päivänä taikina palloksi jauhojen avulla. Kauli sen jälkeen taikinasta suorakaiteen muotoinen levy (paksuus n. 1 – 1,5 cm). Ota voi jääkaapista ja muotoile sitä kaulimen avulla litteäksi levyksi. Voin tulee olla kylmää, joten älä pehmitä sitä mikrossa. Asettele voi taikinalevyn toiselle puoliskolle, mutta jätä reunoihin pari senttiä taikinavaraa. Mitä tasaisemmin saat voin levitettyä, sitä parempi. Ja tässä vaiheessa voin määrää ei saa kauhistella. Nämä ovat croisantteja! 😉
Taita sen jälkeen puolet taikinasta voikerroksen päälle ja nipistä sormien avulla taikinan saumat kiinni jokaiselta reunalta.
Sitten alkaa kaulinta. Kauli taikina ensin pitkäksi levyksi. Yritä saada kaulittua taikina niin, että voi leviäisi joka paikkaan. Yritä myös pitää reunat suorina. Voit tarvittaessa siistiä niitä veitsellä.
Taita kaulittu levy kolmeen osaan niin että taitat molemmat reunat keskelle. Ensin yläreuna keskelle…
…ja sitten alareuna keskelle.
Näyttää siis tältä. Taittelun jälkeen laita taikina jääkaappiin lepäämään 30 minuutiksi. Tämä auttaa kerrosten muodostumisessa. Tämän jälkeen toistetaan kaulinta ja taittelu vielä kaksi kertaa. Ota taikina jääkaapista ja lähde kaulimaan taikinaa eri suuntaan kuin viimeksi. Eli taikinan saumat tulisivat osoittaa itseäsi päin ja lähdet kaulimaan itsestäsi eteenpäin (ei sivuttain). Sitten taas taittelu ja jääkaappi jne..
Kun olet kaulinnut ja taitellut taikinan tarvittavan määrän, niin kaulitse taikina isoksi levyksi croisanttien muotoilua varten.
Leikkaa taikinasta tasaisen kokoisia kolmioita ja tee pieni viilto kolmioiden kantaan.
Venytä sen jälkeen kolmioon pituutta. Näin saat croisantteihin monta rullattua kerrosta ja siten näyttävyyttä.
Rullaa kolmiot kannasta lähtien croisanteiksi. Anna nousta mielellään jopa 2 tuntia leivinpaperin päällä. Voitele sen jälkeen munalla (tai vaihtoehtoisesti pakasta tässä vaiheessa). Laita croisantit paistumaan 200 aseiseen uuniin ja laske heti uunin lämpö 180 asteeseen. Paista noin 30 minuuttia. Paistoaika on pitkä, sillä muuten sisus jää taikinaiseksi eikä lehteväksi. Anna jäähtyä ja nauti, olet sen ansainnut 🙂

20 comments

 • Onpas lehtevät ja kauniit croissantit. Nostan hattua. Olen nimittäin kerran yrittänyt tehdä voitaikinaa ja lopputulos oli hmmmm…. voimainen. Hirvittävän kaulimisen jälkeen ei kovin palkitseva lopputulos, mutta ehkä otan vielä uuden yrityksen hyvällä ohjeellasi.

  Tykkää

 • Aivan upeita, itselläni ei varmaan riittäisi kärsivällisyys tuon kaiken kaulimisen ja kohottamisen kanssa. Paitsi jos joskus vapaapäivänä ryhtyisi…

  Muutenkin tosi ihana blogi, selasin heti kaikki ohjeet läpi!

  Tykkää

 • Enpä ollut arvannut että croissanteissa on noin kova homma! Nämä eivät sovi kiireiselle kokkaajalle 😀 Mutta näyttävät taivaallisen hyviltä!

  Tykkää

 • Hei! Löysin tämän ohjeen croissantteja googlettamalla ja päätin kokeilla. Taikina pitäisi tehdä kaksinkertaisena, mitä luulisit, onnistuisiko? Onko pakastettujen croissanttijen paistoaika sama kuin vastaleivottujen?

  Tykkää

 • Moikka! Taikina onnistuu varmasti kaksinkertaisena tehtynä. Ja järkevää tehdäkin jos tarvitsee paljon, sillä kovin paljon lisätyötä se ei enää tekemiseen tuo. Ehkä kannattaa miettiä tekeekö kaulitsemisen kuitenkin kahdessa erässä. Varsinkin jos pöytätilaa ei ole loputtomiin 🙂 Paistoaika saattaa olla jäisille croisanteille pari minuuttia pidempi. Sulatettuina pitäisi olla sama.

  Tykkää

 • Croissantteihin saa kyllä kulumaan aikaa ja alkuperäisellä kolmen päivän-tekniikalla vielä enemmän. Itse aion kokeilla juuri tuota kolmen päivän-tekniikkaa, jospa croissanteista tulisi vieläkin lehtevämpiä.

  Tykkää

 • Kuulostaa tosi hyviltä ja päätin kokeilla, mutta mietin, että pitääkö taikinan päälle laittaa kelmu tms, kun se on yön yli jääkaapissa? Eli pitääkö sen olla tiivis? 🙂

  Tykkää

 • Hei! Taikinan voi laittaa jääkaappiin vaikka kulhossa ja kulho kannattaa peittää kelmulla, jotta pinta ei pääse kuivahtamaan tai keräämään vieraita makuja 🙂

  Tykkää

 • Tein tällä ohjeella nyt isänpäiväksi croisantteja ja ensimmäistä kertaa itse. Eilen aamulla tein taikinan jonka annoin olla jääkaapissa 8 tuntia. Sitten alkoi kaulinta ja illalla annoin olla liinan alla sen kaksi tuntia ja yöksi pakkaseen, tänä aamuna vain uuniin. Purkkicroisantit oli ihan varulta jääkaapissa valmiina mutta niitä ei tarvinnut. Tuli ihan superhyviä ja juuri oikea koostumus 🙂 Kiitos hyvästä ohjeesta!

  Tykkää

 • Moikka! Nuori innokas kotikokki kyselisi tuosta kaulinta ja taitteluosuudesta. Kirjoitat näin: ”Tämän jälkeen toistetaan kaulinta ja taittelu vielä kaksi kertaa. Ota taikina jääkaapista ja lähde kaulimaan taikinaa eri suuntaan kuin viimeksi.” Tarkoitatko tällä nyt siis sitä, että ensin kaulitaan pari kerta ns. samaan suuntaan ja tämän jälkeen vaihdetaan suuntaa vai kaulitaanko jokainen kerta erisuuntaan eli saumat itseä kohti?:) Toivottavasti ymmärsit, mikä mieltäni askarruttaa.. 😀

  Tykkää

 • Hei! Taikinaa käännetään jokaisen taittelun jälkeen 'vartti oikealle' niin, että edellisen taittelun saumat osoittavat aina itseä kohden. Eli joka kerta käännetään ja kaulitaan ns. eri suuntaan kuin edellisellä kierroksella, vaikka saumat osoittavat aina itseä kohden. Vaikea selittää vaikka loppujen lopuksi pitäisi olla melko yksinkertainen 🙂 Toivottavasti vastauksesta oli apua.

  Tykkää

 • Onko mahdollista täyttää croisantit ennen paistoa esim. Kinkulla ja jollain tuorejuustolla siinä rullausvaiheessa? Olis kiva saada niihin vähän twistiä:)

  Tykkää

 • Tottahan toki. Täytteillä saakin kivasti lisämakua csoissantteihin. Itse olen kokeillut lisätä juustoraastetta tai nutellaa ennen paistoa ja ainakin niillä on onnistunut oikein hyvin 🙂

  Tykkää

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s