Suklaafondant

No nyt ollaan taivaassa. Suklaafondant on jälkiruokien klassikko, mutta silti aina muodissa. Vastustamattoman koukuttavan fondantista tekee sen sisältämä lämmin ja valuva suklaa sekä sitä ympäröivä täyteläinen suklaakakku. Juuri uunista otettu fondant yhdistettynä viileään jäätelöön on ehdottomasti testaamisen arvoinen.
En ole itse aiemmin valmistanut fondanttia, joten olihan se jo aikakin. Valmistus osoittautui yllättävän helpoksi. Ainoa kriittinen vaihe on mielestäni kypsytys uunissa, jolloin fondantista pitäisi saada tarpeeksi kiinteä, mutta sisältä valuva. Valmistin fondantin pieniin uunivuokiin ja kumosin lopuksi lautaselle. Irtopohjaiset tai pohjattomat pienet paistovuoat olisivat varmasti käteviä tähän. Toki fondantin voi tarjoilla myös suoraan paistovuoasta. Jos haluat valmistaa fondantin etukäteen, niin voit tarjota sen myös huoneenlämpöisenä. Älä kuitenkaan säilytä fondanttia pitkään jääkaapissa jos haluat suklaan olevan sisältä valuvaa.
suklainen fondant

SUKLAAFONDANT 

(6 kpl)

FONDANT-TAIKINA
100 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata
100 g voita
100 ml maitoa
2 rkl kaakaojauhetta
2,5 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

4 munaa
1 dl sokeria
SUKLAATÄYTE
60 g tummaa suklaata
60 g maitosuklaata
1 dl kermaa
VUOKIEN VOITELUUN
Voita
Korppujauhoja
1.

Valmista ensin suklaatäyte pilkkomalla suklaat astiaan ja kiehauttamalla kerma kattilassa. Kaada kiehuva kerma suklaiden päälle ja sekoita tasaiseksi. Laita kylmään viilentymään vähintään 30 minuutiksi.

2.

Valmista fondant-taikina pilkkomalla suklaat kulhoon. Lisää joukkoon voi, maito ja kaakaojauhe. Aseta kulho kiehuvan vesikattilan päälle ja lämmitä sekoittaen kunnes suklaat ovat sulaneet ja seos on tasaista. Anna jäähtyä hiukan.

3.
Riko munat toiseen kulhoon ja mittaa joukkoon sokeri. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes vaahto on ihan valkoista ja kuohkeaa. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää vuorotellen jauhoseosta ja suklaaseosta munavaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Laita taikina lepäämään jääkaappiin 30 minuutiksi.

4.
Voitele uunivuoat voilla ja jauhoita kevyesti korppujauhoilla. Lusikoi sitten vuokien pohjalle jähmettynyttä taikinaa. Sen jälkeen lusikoi vuoan keskelle suklaatäytettä, joka on fondantin sulava osa. Yritä saada täyte keskelle niin, että vuoan reunoille jäisi taikinaa. Lusikoi lopuksi vielä päälle taikinaa peittämään täyte. Huom jätä hieman kohoamisvaraa.
5.

Paista 180 °C:ssa noin 20 minuuttia. Paistoaika riippuu paljon vuoan koosta joten tarkkaile kypsymistä. Fondant on valmis kun reunat näyttävät kiinteiltä, mutta keskusta on vähän pehmoisen näköistä. Varo ylipaistamista, mutta huomioi myös, että taikinan on oltava kiinteää kumoamista varten.

6.
Jäähdytä muutama minuutti valmiita fondanteja vuoassaan. Pyöräytä vuoan ympäri terävällä veitsellä ja kumoa varovasti lautaselle. Siivilöi päälle tomusokeria tai kaakaojauhetta ja tarjoile jäätelön kanssa.

valuva suklaaleivos

7 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s