Mausteiset vaaleat piparkakut

Mikä on parasta piparkakuissa? Taikina? Tuoksu? Kuorruttaminen? Lisää taikinaa? Mielestäni ehdottomasti se taikina, jota saa maistella leipomisen aikana! Se tavallaan kuuluu asiaan että taikinaa tehdään varuilta hieman ylimääräistä. Eihän niitä kaikkia reunapaloja voi millään uudelleen kaulita. Uunista tuleva tuoksu on myöskin sellainen, jonka haluaisi leijailevan useamminkin keittiöstä.
En ole aiemmin tehnyt piparkakkutaikinaa itse ja kannustan ehdottomasti muitakin kokeilemaan! Se on yllättävän helppoa ja mausteisuuden sekä taikinan määrän voi itse säätää helposti. Pidän itse piparkakuista, jotka ovat mieluummin rapeita kuin pulleita ja joissa maistuu jouluiset mausteet selvästi. Maustepippuri, neilikka, kaardemumma, inkivääri, vanilja ja kaneli päätyivät siten minun sekoitukseeni. Kaikkia mausteita minulla ei ollut jauheena, mutta ne sai helposti hienoksi tehosekoittimella pyöräyttämällä.
Tein piparkakuista melko pieniä ja laitoin kahden piparkakun väliin puolukkasokeritäytettä. Jos kuorrutteen pursotus ei tunnu luontevalta niin tämä on hyvä vaihtoehto siihen 🙂

 

Mausteiset vaaleat piparkakut

 (n. 6 peltiä)

150 g voita
2 dl sokeria
1,2 dl vaaleaa siirappia
1 dl kermaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl neilikkaa
1,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl kaardemummaa
2 tl kanelia

Puolukka-sokeritäyte
1 dl puolukoita
3 dl tomusokeria


Valmista taikina mittaamalla voi, sokeri ja siirappi kattilaan. 
Kuumenna sekoittaen kunnes sokeri on täysin sulanut.  
Jäähdytä hyvin ja lisää kerma. Mittaa kuivat aineet kulhoon 
ja sekoita hyvin keskenään. 

Sekoita sitten jauhoseos siirappiseokseen ja anna vetäytyä 
jääkaapissa seuraavaan päivään.

Nosta taikina huoneenlämpöön pehmenemään. 
Kaulitse taikina hyvin jauhotetulla alustalla muutaman millin 
paksuiseksi ja paina muotilla taikinasta pipareita. 

Paista 175 °C:ssa pieniä pipareita noin 8 minuuttia 
ja isoja noin 11 minuuttia. Kypsyyden voit tarkistaa piparkakun 
pohjasta tai reunoilta värin alkaessa tummua.

Valmista puolukkatäyte survomalla puolukat haarukan avulla 
ja siivilöimällä joukkoon tomusokeri. Lusikoi täytettä 
piparkakkujen väliin ja anna jähmettyä.

4 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s