Itse tehty jogurtti

Rakastan jogurttia. Jogurtti on aamiaiseni pelastus eikä päivä lähtisi käyntiin ilman sitä. Yleensä syön jogurtin myslin ja hedelmien tai marjojen kanssa. Myös hunaja tuo jogurttiin ihanaa makeutta ja pähkinät suutuntumaa. Tällä kertaa päätin kokeilla jogurtin valmistusta kotioloissa ja hyvinhän se onnistui. Itse tehtyyn jogurtiin voi lisäillä makua ja makeutta juuri sen verran kuin haluaa ja lisäksi se on edullista.
itse tehty jogurtti
Jogurtin valmistus ei ole vaikeaa, mutta aikaa se vie hapatuksen vuoksi puolet päivästä. Itse jätin jogurtin hapattumaan työpäivän ajaksi, jolloin se oli illaksi valmista. Bulgarian jogurtti toimii reseptissä jogurtin hapattajana, sillä se sisältää alkuperäistä jogurttihapatetta. Hapatuksen aikana maidon pH laskee, rakenne paksuuntuu ja jogurtille ominainen maku muodostuu. Bulgarian jogurtin lisäksi hapattajana voi kokeilla esimerkiksi kreikkalaista jogurttia ja muita ruoanvalmistusjogurtteja.
Itse tehty jogurtti

1 litra maitoa (käytin täysmaitoa)
2 rkl maitojauhetta
1 prk bulgarian jogurttia
Kaada maito kattilaan ja siivilöi joukkoon maitojauhe. Maitojauhe auttaa jogurttia saamaan paksun rakenteen, mutta pakollinen se ei ole. Kuumenna sitten maito hyvin sekoittaen lähes kiehuvaksi tai kiehuvaksi. Anna jäähtyä. 
Kun maito on 40 asteista, lisää joukkoon huoneenlämpöinen bulgarian jogurtti ja sekoita. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, testaa lämpötila tiputtamalla tippa maitoa kämmenen päälle. Jos maito tuntuu hieman kättä lämpöisemmältä, on se sopivaa. Anna jogurtin hapattua kattilassa noin 10 tuntia. Itse laitoin kattilan hapattumaan vielä 40 asteiseen vesihauteeseen, jotta lämpötila pysyisi hieman kauemmin oikeana. Jos haluat jogurtista lohkeavaa, kaada maito tässä vaiheessa annoskuppeihin tai -purkkeihin.  Laita hapattumisen jälkeen annoskupit jääkaappiin. Sekoita kattilassa oleva jogurtti ennen purkitusta ja jääkaappiin laittoa.
Jogurttisi on valmista syötäväksi.

One comment

  • Itsetehtyä viiliä olen kyllä kokeiluut, mutten vielä jogurttia. Kiitos ohjeesta. Tätä kokeilen kyllä. :O)
    Lämmin hedelmäsalaatti oli myös tosi herkullista.

    Tykkää

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s