Vadelma ja Vanilja Macarons

Ihanat macaronit ovat taas täällä! Nämä suloisen pienet suussasulavat mantelileivokset ruokkivat sekä silmää että suuta. Macaroneista koukuttavan tekee etenkin niiden rakenne. Kuori on rapea, mutta sisus on pehmeää marenkimaista massaa. Lisäksi pehmeä ja kermainen täyte saa veden herahtamaan kielelle. kirkkaat värit ja leivoksen pitsireunus vaativat sinua haukkaamaan palan. Voiko olla houkuttelevampaa! 
macaron leivokset
Olen nyt muutaman kerran kokeillut macaronien valmistusta ja harjoitus kyllä auttaa saavuttamaan oikean lopputuloksen. Loppujen lopuksi leivosten onnistuminen on vain parista kohdasta kiinni ja olenkin yrittänyt kuvata ohjeisiin mahdollisimman tarkasti työvaiheet. Useissa ohjeissa mainitaan että keittiövaaka olisi välttämätön näiden valmistukseen, mutta itse olen pärjännyt myös desimitalla ja tarkalla silmällä. Tärkeintä on mielestäni saada massaan oikea paksuus ja tasaisuus sekä kuivattaa kuoria tarpeeksi pitkään ennen paistoa.
macaronit resepti

MACARON LEIVOKSET 

(n. 25 leivosta)

2 munan valkuaista (vanhennettuja)
2 rkl sokeria
140 g tomusokeria (2 dl + 1 rkl)
70 g mantelijauhoa
elintarvikeväriä
Vadelmatäyte
1 dl vadelmia
1,5 dl mascarponea
2 rkl sokeria
Vaniljatäyte
1,5 dl mascarponea
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria

1.

Erottele kananmunan valkuaiset kulhoon, päällystä kelmulla ja vanheta 1 vuorokausi huoneenlämmössä. 

2.
Vaahdota munan valkuaisia kulhossa kunnes valkoista vaahtoa alkaa muodostua. Lisää sokeri ja vaahdota marengiksi. Varo ylivatkaamista. Marenki on valmista kun se pysyy kulhossa ylösalaisin, mutta muodostuneet huiput ovat vielä pehmeitä ja kiiltäviä. 

3.
Siivilöi mantelijauhot ja tomusokeri toiseen kulhoon ja sekoita keskenään. Pyöräytä kerran lastalla marenkivaahtoa, jotta suurimmat ilmakuplat hajoavat ja lisää tässä vaiheessa väriaine. Itse käytin geelimäistä väriä. Älä käytä vatkainta enää. Lisää sitten marenkivaahtoon kuivat aineet kolmessa osassa ja sekoita ne nuolijalla varovasti keskenään. 

(Sekoitus on kriittinen vaihe. Taikina ei saa jäädä liian paksuksi, mutta liika sekoitus tekee siitä löysää. Taikina on sopivaa silloin kun massa on tasaista ja tippuu hitaasti lastasta. Massan pintaan viilletty viiva tulisi hävitä noin 30 sekunnissa. Sen pitäisi olla siis hieman valuvaa.) 

4.
Kun taikina on valmista, siirrä se pursotinpussiin ja pursota pellille leivinpaperin päälle pyöreitä macaroneja. Kopauta sitten peltiä pari kertaa, jotta ylimääräiset ilmakuplat hajoavat. Anna sitten leivosten kovettua 30 minuuttia pellillä. Voit tarkistaa kovettumisen kokeilemalla sormen päällä macaronin pintaa. Pinta on sopivan kovettunut kun sormenpäähän ei jää taikinaa kiinni. Kovettuminen/kuivuminen takaa sen, että macaroneihin muodostuu kaunis pitsijalka. 

5.
Paista 150 °C:ssa n. 13 minuuttia. Ensimmäisten minuuttien aikana macaroneihin pitäisi alkaa muodostumaan jalka eli pitsireunus. Jäähdytä ja täytä macaronit.

6.
Valmista täyte sekoittamalla aineet keskenään. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.


Vinkki: Macaronien kuoret säilyvät kuivassa noin viikon ja pakkasessa pidempään. Täytettyinä niitä ei kannata säilyttää pitkään.
macaron resepti

12 comments

 • Hei! En käyttänyt muotteja tässä ollenkaan. Olen kyllä kuullut macaron muoteista, mutta en ole koskaan kokeillut. Massan saa melko helposti pursotettua esim kulmasta leikatusta pakastepussista saman kokoisiksi ja pyöreiksi. Pientä kokoeroa tulee varman väkisinkin, mutta paiston jälkeen kannattaa valita saman kokoiset palat vastakkain 🙂

  Tykkää

 • Mulla on kaks kamalaa kokemusta macaroneista. Sain jouluna macaronikirjan, mutta eivät ole onnnistuneet. Tämä ohje on paljon tarkempi ja hienompi, kuin se, jota olen säälittävin tuloksin kokeillut. Pyh, ihan sama, vaikka olikin oikea keittokirja, blogeista saa aina parhaat reseptit! ;D Kiitos paljon :>

  Tykkää

 • Kiitos! Ohje on muokkautunut toivon mukaan mahdollisimman tarkaksi omien kokemuksieni perusteella. Hyvä jos siitä on apua. Eihän macaronien valmistuksen pitäisi mitään salatiedettä olla 🙂

  Tykkää

 • Kiitos 🙂 Muistaakseni ostin tuon värin leivontatarvikekaupasta. Marketeista saatava punainen elintarvikeväri käy myös mutta annostelussa on oltava varovainen. Ilmeisesti erikoisvärejä saa myös tilattua nettikaupoista melko hyvin!

  Tykkää

 • Heippa! Todella hyvä ohje, onnistuivat heti ensimmäisellä kerralla! Tasoititko pinnan pursotuksen jälkeen jotenkin? Macaroneihin jäi nimittäin pieni ”tiitti” pursotuksen jäljiltä, joka ei tasoittunut uunissa. Ei se kyllä mitään haitannut, maku ja koostumus olivat erinomaiset 🙂

  Tykkää

 • Kiva kuulla! Onnistuneista macaroneista tulee niin hyvä mieli 🙂 En tasoita pintaa mitenkään vaan pursotuksessa taikina pitäisi pystyä ”katkaisemaan” oikein. Ja toki taikinan paksuus/löysyys vaikuttaa myös siihen miten macaronit tasoittuvat pellillä.

  Tykkää

 • Hei, jauhemaisella värillä massasta tulee parempi ja koostumus parempi myös, sekoittakaa värijauhe mantelijauheeseen(sallisen kuoreton jauhe parasta) isoista marketeista saa isompia pusseja, voi vielä jauhaa tehosekottimella hienommaksi, mitä hienompaa sen parempi=)

  Tykkää

 • Hei! Miten sait vadelmatäytteestä tarpeeksi kiinteää? Koska kun sulatin vadelmat niin niistä tuli ylimääräistä nestettä ja täytteestä tuli vähän löysähköä .. Ajattelin tehdä näitä lauantaina ristiäisiin. Kannattaako kuoret tehdä perjantaina ja täyte lauantaiaamuna?

  Tykkää

 • Hei! Vadelmat voi tarvittaessa valuttaa, jolloin ylimääräinen neste ei löysytä massaa. Kuoret voi hyvinkin tehdä jo ennalta, sillä ne säilyvät hyvin kuivassa paikassa tai pakastettuna 🙂

  Tykkää

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s