Sitruuna-marenkipiiras

Raikas, keltainen, sitruuna! Melkein jo kevätkin! No… ainakin mielessä jos ei muualla. Mutta ei anneta sen haitata, sillä tämä ihanan kuohkea sitruuna-marenkipiiras saa suun hymyilemään ja talven kylmyyden unohtumaan. Samettinen sitruunatäyte sulaa suussa ja marenki tuo piiraaseen juuri sopivaa makeutta sekä ihanaa pehmeyttä.
Nautimme sitruuna-marenkipiiraan hyvän seuran kera juhlistaen valmistumistani. Tosin tilaisuus oli jo vuoden myöhässä, mutta ainahan löytyy jokin hyvä syy kokoontua ja maistaa hyvää piirasta sekä juoda kupposet kahvia 🙂
Sitruuna-marenkipiiras on loistava tarjottava varsinkin kevään ja pääsiäisen aikaan. Marenki antaa piiraalle sopivasti juhlavuutta, joten se sopii myös mainiosti tuomaan vaihtelua perinteiselle täytekakulle. Piiras on melko yksinkertainen valmistaa, varsinkin jos käyttää valmista murotaikinaa pakkasesta, mutta jonkin verran aikaa kannattaa varata piiraan jäähtymiselle.
Sitruuna-Marenkipiiras
1 pkt murotaikinaa
Täyte:
2,5 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
3,5 dl vettä
4 munan keltuaista
1 ison sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 rkl voita
Marenki:
4 munan valkuaista
0,75 dl sokeria
Kauli murotaikina jauhotetulla alustalla ja painele se piirasvuoan pohjalle.
Valmista täyte sekoittamalla kattilassa sokeri ja maissitärkkelys. Lisää vesi, kevyesti vatkatut munan keltuaiset ja sitruunan kuori sekä mehu. Kuumenna seosta kattilassa kunnes rakenne alkaa paksuuntua, noin pari minuuttia kiehuvana. Aseta sivuun jäähtymään, lisää voi ja tarkista makeus. Täyte saa olla hieman kirpeää, sillä marenki tasapainottaa sitruunaa makeudellaan.
Vatkaa munan valkuaiset vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Lisää sokeria vähitellen munavaahdon joukkoon, kun vaahtoa on alkanut muodostua. Vatkaa kevyeksi marengiksi.
Kokoa piiras lisäämällä sitruunatäyte pohjan päälle. Lusikoi sitten marenki sitruunakerroksen päälle ja tasoita varovasti.  
Paista 180 °C:ssa noin 20-25 minuuttia kunnes marenki on hieman tummunut päältä. Jäähdytä kylmässä vähintään 2 tuntia. Voit halutessasi viimeistellä marengin pinnan polttamalla sitä kevyesti kaasupolttimella.

5 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s