Vaivaamaton leipä

 Olen jo pitkään haaveillut täydellisen leivän lepomisesta itse, mutta en ole päässyt asiassa sen pidemmälle. Täydellisessä leivässä on mielestäni kova kuori, huokoinen sisus ja se on niin maistuvaa että lisukkeiksi ei tarvitse kuin voita. Yleensä jos olen kokeillut leipoa leipää niin siitä tulee aivan liian tiivistä eikä kuori ole tarpeeksi kovaa. Törmäsin vähän aikaa sitten avaruusaseman blogissa vaivaamattomaan leipäohjeeseen ja päätin kerrankin tarttua haasteeseen. Tämän reseptin avulla onnistuin täydellisen leivän valmistuksessa ja vieläpä suhteellisen helposti! Ainoa haaste on antaa valmistukselle aikaa noin vuorokausi.

Resepti on helposti tuunattavissa esimerkiksi siemenillä, rusinoilla ja hedelmillä, joten tämän perusreseptin osaaminen tarjoaa leivältä paljon! Paras osa valmistuksessa on tietenkin se, ettei taikinaa tarvitse vaivata. Valmistus sujuu muiden toimien ohessa ja leipä tekee kohotessaan kaiken työn itse 🙂 Itse valmistin taikinan illalla ja paistoin leivän vasta seuraavana päivänä.

Vaivaamaton leipä
7,5 dl vehnäjauhoja (ja lisää jauhottamiseen)
0,25 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
3,5 dl vettä
Sekoita kulhossa lämmin vesi (37 °C), kuivahiiva ja suola. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi löysäksi massaksi. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä noin 12-18 tuntia. Taikina on valmis kun sen pinnalle on muodostunut kuplia. Jauhota työtaso hyvin ja kaada taikina kulhosta. Käännä taikina muutaman kerran ympäri taittaen ja anna sen jälkeen levätä noin 15 minuuttia kelmun alla. Muotoile taikina pyöreäksi leiväksi, jauhota ja peitä kohotusliinalla. Anna taikinan levätä vielä 2 tuntia, jonka aikana taikinan koko melkein tuplaantuu.

Lämmitä sillä aikaa uuni 225 asteiseksi. Laita uuniin kuumenemaan tyhjä valurautavuoka/-pata esimerkiksi iittalan Sarpaneva -pata, jossa leipä myöhemmin kypsennetään. Kun leipä on kohonnut riittävästi, nosta kuuma pata pois uunista ja sujauta varovasti leipä padan sisälle. Voit tarvittaessa ravistella pataa hiukan, jotta leipä laskeutuu pohjalle saakka.

  Paista leipää uunissa padan kansi kiinni noin 30 minuuttia. Ota sen jälkeen kansi pois ja paista vielä noin 20-30 minuuttia kunnes leivän pinta on saanut hyvän värin ja kuori tuntuu kovalta. Kun leipä on kypsä, nosta pata pois uunista ja kaada leipä pois padasta. Leivän pitäisi irrota helposti padasta, sillä kuori on kovettunut. Jäähdytä ritilän päällä.

7 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s