Omenapiirakkafritit

Kyllä luit oikein. Omenapiirakkaa todellakin voi friteerata! Tai mitä nyt ei voisi, mutta omenapiirakkapalaset sopivat siihen ainakin erinomaisesti. Nämä pienet makupalat ovat valmistettu piirakkataikinaan ja friteerattu kypsiksi öljyssä juuri sopiviksi suupaloiksi. Omenakauden ollessa parhaimmillaan tämä resepti tuo ainakin vaihtelua perinteisiin omppuherkkuihin 🙂
Minipiirakoiden omenatäytteessä on runsaita omenan palasia ja ihanan täyteläistä vaahterasiirappia sekä tietenkin kanelia. Täytettä valmistaessa tuoksu on valloittava eikä lopputulosta malta odottaa. Onneksi kokin oikeuksiin kuluu tarkistaa makua aika ajoin 😉 Piirakoiden taikina ei itsessään ole kovin makea, mutta fritit saavat kypsennyksen jälkeen pintaansa kanelisokerikuorrutteen. Kokonaisuus on sormia nuoltavan herkullinen!
Omenapiirakkafritit (n. 15 kpl)
Piirakkataikina:
3 dl jauhoja
0,25 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
120 g kylmää voita
n. 0,75 dl kylmää vettä

Omenatäyte:
4 omenaa
2 tl kanelia
1 dl vaahterasiirappia
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl perunajauhoja
Lisäksi:
Öljyä
Sokeria
Kanelia
Valmista piirakkapohja mittaamalla tehosekoittimeen jauhot, sokerit ja suola. Pyöräytä sekaisin. Kuutioi kylmä voi ja lisää jauhojen joukkoon. Pyöräytä koneella kunnes voi on tasaisena jauhojen joukossa. Taikina onnistuu hyvin myös käsin tehtynä, käytä silloin apuna taikinarautaa tai haarukkaa. Lisää lopuksi jauhoseokseen kylmä vesi kunnes seos on taikinamaista, hieman kokkareista, mutta koossa pysyvää. Kasaa taikina palloksi, kelmuta ja laita pakkaseen tunniksi.

Valmista sillä välin omenatäyte kuorimalla ja pilkkomalla omenat kattilaan. Lisää kanelia, vaahterasiirappi ja vaniljasokeri ja keitä noin 15 minuuttia kunnes omenat ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää sitruunanmehua riippuen omenien happamuudesta. Sekoita lopuksi perunajauhot pieneen määrään kylmää vettä ja kaada samalla sekoittaen omenaseokseen, jolloin seos paksuuntuu. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä.

Kauli piirakkataikinasta hyvin jauhotetulla alustalla ohut levy. Paina levystä muotin tai esimerkiksi lasin reunuksen avulla pyöreitä pohjia. Lusikoi pohjien päälle omenatäytettä ja taita taikina täytteen päältä puoliympyräksi. Painele reunat hyvin kiinni.
Friteeraa taikinanyyttejä kuumassa öljyssä noin parin minuutin ajan, kunnes pinta saa kauttaaltaan kauniin värin. Nosta piiraspalat varovasti öljystä kuivumaan talouspaperin päälle ja sokeroi pinta lopuksi kanelisokeri -seoksella.

3 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s