Autokakku

Jokin aika sitten vietettiin iloisia kaksi vuotis syntymäpäiviä ja herkuteltiin autokakulla. Kakun teema oli  tietenkin päivänsankarin päättämä ja sitä koristivat pikkuleivistä tehdyt syötävät autokoristeet. Makuja kakussa oli kolmea kerrosta: banaania, mansikkaa ja kinuskia. Pinta oli päällystetty sokerimassalla ja sen alla kerros kinuskikreemiä. Ei vamaan tarvitse mainita, mutta hyvää oli 🙂

Suuren kakun tekemiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Itse tein pohjat sekä koristeet jo vähän etukäteen. Täytteet ja kakun kasaamisen juhlia edeltävänä päivänä. Juhlapäivän aamulle jäi siten viimeistely eli sokerimassalla kuorruttaminen sekä lopullinen koristelu.
Tässä ohjeet kakun tekemiseen.

Autokakku
Pohja (4 kpl):
6 munaa
2,25 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
2,25 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kostukkeeksi vaniljasokerilla maustettua maitoa
Täytteet:

5 dl kermaa

1 rkl sokeria
200 g tuorejuustoa
1 dl kinuskia
1,5 keskikokoista banaania
200 g vaniljarahkaa
200 g tuorejuustoa
1,5 dl mansikoita
2 tl vaniljasokeria
Kinuskikreemi:
150 g huoneenlämpöistä voita
5 dl tomusokeria
1 rkl vettä
2 rkl kinuskia
2,5 pkt sokerimassaa
elintarvikeväriä
Pohja:
Valmista pohja vatkaamalla huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi yleiskoneessa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne 3-4 osassa muna-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Voitele kaksi saman kokoista irtopohjavuokaa ja kaada taikina tasaisesti molempiin vuokiin. Paista uunin alatasossa 180 °C:ssa noin 15 minuuttia tai kunnes kypsiä. Testaa kakkupohjien kyspyys puutikulla, jotta pohjat eivät jää taikinaisiksi. Jäähdytä hyvin. Voit myös paistaa pohjat yksitellen jos saman kokoisia vuokia ei ole kahta. Kannattaa kuitenkin hetki odottaa pohjan jäähtymistä ennen kuin poistaa sen vuoasta.
Täytteet:
 Täytteitä varten vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi.
Valmista kinuskitäyte pehmentämällä tuorejuusto kulhossa. Sekoita joukkoon kinuski ja lisää lopuksi varovasti nostellen 1/3 osa kermavaahdosta. Tarkista maku.
Banaanitäytettä varten muussaa banaani esimerkiksi haarukan avulla kulhon pohjalle. Lisää vaniljarahka ja 1/3 osa kermavaahdosta. Tarkista maku.
Valmista vielä mansikkatäyte murskaamalla mansikat ja valuuttamalla niistä ylimääräinen vesi pois. Lisää tuorejuusto sekä sokeri joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja lisää varovasti loput kermasta. Tarkista maku.
Kreemi:
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vesi ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita lopuksi kinuski joukkoon.

Kakun kokoaminen:

Leikkaa pohjat keskeltä puoliksi, jolloin saat yhteensä 4 kakkupohjaa. Aseta alimmainen pohja kakkulautasen päälle ja suojaa lautanen esimerkiksi voipaperisiivuilla. Kostuta pohja kauttaaltaan vaniljamaidolla.
Lusikoi ensimmäisen pohjan päälle kinuskitäyte. Tasoita ja aseta toinen pohja täytteen päälle. Kostuta jälleen pohja ja lisää banaanitäyte. Tasoita ja tee samoin viimeinen, eli mansikkakerros. Lisää lopuksi viimeinen kakkupohja päälimmäiseksi ja kostuta se.
Kun kakku on kasattu kannattaa varmistaa että se on mahdollisimman suorassa eikä täytettä valu turhaan reunoilta. Päällystä kakku kreemillä. Kreemiä kannattaa laittaa aluksi runsaasti reunoille ja kakun päälle ja lopuksi tasoittaa ylimääräiset pois. Kreemin tarkoitus on tehdä kakusta tasainen ja tehdä kakulle hyvä tarttumapinta sokerimassaa varten. Mitä tasaisemmin saat kreemin levitettyä kakun pintaan, sitä parempi lopputulos.
Pehmennä lopuksi sokerimassa käsissäsi ja värjää tarpeen mukaan. Kauli massasta runsaasti tomusokeroidun työtason päällä iso pyöreä levy. Nosta sokerimassalevy varovasti kakun päälle työntämällä kädet sokerimassan alle ja nostamalla. Tasoita sokerimassa kakun pintaan ja leikkaa ylimääräiset palat reunoilta pois.

Kakku kannattaa tehdä kreemiin asti valmiiksi edellisenä päivänä, jotta kakku saa hiukan ”jähmettyä” jääkaapissa ennen kuorruttamista.

3 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s