Joulukalenteri 9: Kierrepullakakku

Pulla kuuluu jouluun. Tämä mehevä pulla on maustettu appelsiinilla, kanelilla ja mantelilla sekä leivottu kakkuvuokaan, jossa sen loputtomat kierteet tuovat parhaat puolensa esiin. Kakkuvuokaan leivottu pulla on näyttävä ja tekee pullasta astetta juhlavamman. Ja mitä olisi kierrepulla ilman sokerikuorrutetta. Sitä saakin käyttää runsaasi, sillä tässä pullassa jokainen pala maistuu makealta!

69215-joulupulla11

 

Kierrepullakakku


(1 iso vuoka tai 2 pientä)

Pullataikina:
3 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 muna
1,5 tl kaardemummaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
8-10 dl vehnäjauhoja
100 g voita
 
Täyte:
100 g voita
4 rkl appelsiinihilloa
kanelia
1 dl fariinisokeria
1 dl mantelijauhoja
 
Voiteluun 1 muna
Lisäksi tomusokeria, appelsiinimehua
Aloita valmistamalla pullataikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää vatkaten suola, sokeri ja muna. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa voimakkaasti. Lisää pehmeä voi. Vaivaa jauhoja taikinan sekaan kunnes taikina irtoaa vuoan reunoilta. Jatka taikinan vaivaamista vielä hetki. Kun taikina on valmis, peitä kulho liinalla ja anna kohota vähintään 1 tunti.
 
Kun taikina on kohonnut, kaada se leivonta-alustalle ja kauli suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Voitele levy pehmeällä voilla. Lisää hillo voikerroksen päälle ja lisää kanelia reilusti. Ripottele päälimmäiseksi vielä fariinisokeri ja mantelijauhe tasaiseksi kerrokseksi. Voitele kakkuvuoka ja leikkaa pullalevystä parin sentin paksuisia siivuja. Aseta ensimmäinen siivu vuoan ulkoreunoille täytepuoli kakkuvuoan sisäänpäin. Jatka sen jälkeen pullaviipaleiden kierittämistä vuoan ympäri kunnes rulla täyttää vuoan. Voitele vuoan pinta kevyesti munalla ja paista 200 °C:ssa noin 25-35 minuuttia kunnes pinta on hiukan ruskistunut ja pulla kypsynyt myös vuoan keskeltä.
 
Valmista tomusokerikuorrute sekoittamalla appelsiinimehua ja tomusokeria kunnes saat paksun mutta juoksevan seoksen aikaiseksi. Kaada jäähtyneen pullan päälle.

5 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s