Jouluakalenteri 10: Saksanpähkinäleipä

Joulun alla mikään ei ole niin houkuttelevaa kuin leipomisen lämmin tuoksu. Saksanpähkinäinen leipä sisältää ihania suussa rouskuvia pähkinän paloja ja lisäksi hiukan vaahterasiirappia. Valmistusta varten kannattaa varata hiukan aikaa, sillä leipää kohotetaan kolmessa osassa. Leivän kohotessa onkin hyvin aikaa muille askareille ja loppujen lopuksi odotus palkitaan maistuvalla uunituoreella syötävällä 🙂

Vaahterasiirappi-saksanpähkinäleipä (2 kpl)

4 dl karkeita vehnäjauhoja
4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1/2 kuutiota hiivaa
1 rkl vaahterasiirappia
3 dl vettä
200 g saksanpähkinöitä
75 g pehmeää voita
1 tl suolaa

Sekoita jauhot kulhossa ja muotoile jauhokasan keskelle kuoppa. Murenna hiiva kuoppaan ja lisää kuopan keskelle myös vaahterasiirappi sekä kädenlämpöinen vesi. Sekoita hiiva ja siirappi veden kanssa ja sekoita reunoilta myös jauhoja joukkoon kunnes saat aikaiseksi puuromaisen seoksen. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna kohota 30 minuuttia lämpymässä paikassa.
Hienonna puolet saksanpähkinöistä tehosekoittimessa ja rouhi puolet karkeiksi paloiksi veitsen avulla. Lisää taikinaan voi, saksanpähkinät ja suola. Vaivaa aineksia taikinakoukun avulla vähintään 5 minuuttia kunnes taikina on joustava. Peitä liinalla ja anna kohota 45 minuuttia.
Vaivaa taikinaa uudelleen vielä hetken ajan, jonka jälkeen jaa taikina kahteen osaan. Muotoile taikinat leiviksi ja aseta uunipellille. Jauhota leivät kevyesti, peitä pyyhkeellä ja kohota vielä 30 minuuttia.
Poista pyyhe leipien päältä ja paista 200 °C:ssa alatasossa 35-40 minuuttia. Jäähdytä leivät hyvin ennen leikkaamista.

2 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s