Joulukalenteri 11: Paris Brest

Tässä ohje ihanaan Paris Brest -leivokseen, jota testattiin blogirinkiläisten kanssa viime keväällä Alpron pika kondiittorikoulussa Patisserie Teemu&Markuksen johdolla. Leivos on ilmeisesti saanut alkunsa ranskan ympäriajosta, josta kertookin leivoksen pyöreä muoto. Ilmavan kevyt tuulihattutaikinasta tehty leivos saa täytteekseen paahdetun valkosuklaamoussen ja tuoreita vadelmia. Valkosuklaatäyte maistuu paahtuneen karamellimaiselta ja saa vaaleanruskean sävynsä suklaan paahdosta. Tämä täyte vie kielen menessään!

Paris Brest -leivokset
125 ml vettä
125 ml maitoa
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
100 g voita
150 g (2,3 dl) vehnäjauhoja
4 kananmunaa
Lisäksi
kananmuna voiteluun
mantelilastuja
Valkosuklaamousse
200 g valkosuklaata
1 rkl hunajaa
120 ml maitoa
2 dl kermaa
1 liivatelehti
Valmista leivokset mittaamalla vesi, maito, sokeri, voi ja suola kattilaan. Kiehauta seos. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot välillä lastalla sekoittaen. Kun seos on tasaista, jatka kuumennusta noin minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Siirrä kattila sivuun ja anna seoksen levätä noin viisi minuuttia. Kun seos on levännyt, lisää kananmunat yksitellen siten, että kananmuna on täysin sekoittunut massaan ennen seuraavan lisäämistä. Pursota valmiista massasta halkaisijaltaan noin 8-10 cm kokoisia renkaita uunipellille. Jätä hiukan kohoamisvaraa renkaiden väliin. Voitele renkaat kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista 160 asteessa noin 18-20 minuuttia, kunnes leivokset ovat kauniin kullanruskeita. Jäähdytä.
Valmista valkosuklaamousse rouhimalla valkosuklaa teräskulhoon. Paahda suklaata 130 °C:ssa uunnissa noin 35 minuuttia, jolloin suklaa ruskistuu. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Kun suklaa on valmis, kiehauta kattilassa hunaja, maito sekä kerma. Purista liivatelehdestä ylimääräiset vedet pois ja lisää kuumaan maitoseokseen. Sekoita tasaiseksi ja kaada kuumana suklaan päälle. Tasoita massa vielä sauvasekoittimen avulla. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
Kasaa leivokset halkaisemalla pohjat keskeltä. Vatkaa jäähtynyt valkosuklaamousse kuohkeaksi vaahdoksi ja pursota leivosten väliin. Lisää leivosten väliin muutama vadelma ja sulje kannella. Koristele valmis leivos tomusokerilla.

2 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s