Joulukalenteri 15: Ruokakuvaus

Tällä kertaa joulukalenterissa tarjoan pienen kurkistuksen kulissien taakse. Eli mitä kameran toisella puolella tapahtuu ja miten saan kuvani aikaiseksi.

Niin kuin blogin historiasta varmaan huomaa, on kehitystä tapahtunut valokuvien suhteen. Kuvauksen olen oppinut itse blogin kirjoituksen yhteydessä ja oppeja kyselemällä. Kaikki blogini kuvat ovat itse kuvattuja. Nykyisin kuvaan Canonin EOS 600D-kameralla ja 50 mm 1.4 linssillä. Järjestelmäkamera mahdollistaa tiettyyn tasoon pääsemisen valokuvissa ja on myös kehittänyt kuvaustekniikkaa paljon. Kameran lisäksi varsinkin pimeään aikaan jalustasta on paljon apua kuvauksessa, sillä jalusta varmistaa että kuvista tulee riittävän valoisia ja tarkkoja. Suosittelen jalustan kanssa kuvaamista ja sen opettelua vaikka itsekin olen niiden jalkojen ja vipujen asentojen kanssa paininut moneen otteeseen 🙂 Oikeastaan muuta kuvausvälineistöä ei itselläni ole. Tietenkin apuna on jakkaroita, liinoja, paperia ja teippiä, jotta kameran tai taustan saisi haluamaansa kohtaan, mutta apuväleineiden laadulla ei oikeastaan ole väliä elleivät ne joudu kuvaan. Leivokset ja ruoat joita kuvaan ovat aina täysin syötäviä, joten liimaa tai nuppineuloja en käytä niihin 🙂

Aina kuvat eivät ole täysin tyydyttäviä ja monesti huomaakin että kiireessä jokin asia jää huomioimatta. Itse yritän ottaa kuvat mahdollisimman laadukkaina, jotta niitä ei tarvitsisi muokkailla paljoa. Useimmiten säädänkin kuvankäsittelyllä vain vähän valoa tai värisävyjä. Tässä pari omaa vinkkiäni ruokakuvaukseen, jotka auttavat ainakin itseäni kuvien ottamisessa.

Etsi kuvaukseen sopiva valoisa paikka. Tarvittaessa siirrä huonekaluja tai ota apupöytä käyttöön. Itse kuvaan usein keittiön ikkunan läheisyydessä, jonne luonnonvaloa tulee paljon. Älä kuitenkaan kuvaa suorassa auringonpaisteessa.

Sammuta kaikki lamput jos kuvaat sisällä (ellei sinulla ole kuvausta varten hankittuja valoja). Itse kuvaan lähes ainoastaan luonnonvalossa ja usein keinovalot saattavat näyttäytyä oudoilta ja eri värisiltä kuvissa.

Käytä jalustaa jos valoa ei ole riittävästi. Jalustan avulla voit säätää valoitusaikaa pitkäksi ilman että kuvista tulee tärähtäneitä. Itse käytän myös ajastusta, jolloin kamerasta ehtii irroittamaan otteen ennen kuvan ottamista.

Etsi oikea kuvauskulma ennen kameran kiinnittämistä jalustaan. Tämä nopeuttaa kuvaamista ja helpottaa jalustan kanssa.  

Tarkista sommittelu ennen lopullisella ruoalla kuvaamista. Sopiiko rekvisiitta kuvaan ja pitääkö jotain vielä muuttaa? Myös kameran säädöt on hyvä laittaa alustavasti kohdilleen. Tämän jälkeen on helppo ottaa lopullinen ruoka kuvaan, jolloin se ei ehdi lässähtää, kuivahtaa tai muuten muuttua kuvaushetkellä.

Varmista ettet itse näy kuvassa. Esimerkiksi lusikat ja metallit heijastavat hyvin ympäristöstä 🙂


Tarkista että kuva on suora. Kamerasta saa valittua apuruudukon näyttöön, jolloin kuvan suoruus on helpompi varmistaa. 

6 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s