Joulukalenteri 20: Puolukka-spelttinäkkärit

Pipariteema jatkuu joulukalenterissa, mutta tällä kertaa piparit ovatkin suolaisia herkkupaloja! Nämä piparit ovat leivottu hapantaikinaan, jossa jauhoina on käytetty spelttiä ja oikeastaan näkkäri kuvastaa paremmin näitä rapsakoita syötäviä. Alkuperäinen ohje ja idea ovat viimeisimmästä glorian ruoka ja viini -lehdestä, jossa taikina oli tehty ruisversiona. Itse halusin kokeilla spelttijauhoa ja mielestäni sen maku sopii näkkäriin täydellisesti. Puolukka-spelttinäkkäreitä voi valmistaa esimerkiksi joulun juustopöydän lisukkeeksi, kalapalojen kaveriksi tai muuten vaan naposteltavaksi voin ja kinkkusiivun kera.

Puolukka-spelttinäkkärit

(n. 100 kpl)

25 g  tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
2,5 tl suolaa
2 dl maitoa
4 dl vettä
6 dl spelttijauhoja
6 dl grahamjauhoja
1 rkl fenkolin siemeniä
n. 1 dl puolukoita
1-2 dl vehnäjauhoja alustukseen

Murenna hiiva kulhoon ja lisää kädenlämpöinen maito sekä vesi. Sekoita tasaiseksi ja lisää hunaja sekä suola. Lisää seokseen spelttijauhot ja sekoita tasaiseksi löysäksi taikinaksi. Anna taikinan hapantua yön yli kulhossa leivinliinalla peiteltynä.

Lisää seuraavana päivänä taikinaan grahamjauhot ja fenkolin siemenet. Alusta taikinaa ja lisää tarvittaessa vehnäjauhoja joukkoon kunnes saat rakenteesta helposti leivottavan.

Kauli taikina hyvin jauhotetun työpöydän päällä erittäin ohueksi levyksi (pari mm). Ota piparimuotilla taikinalevystä pieniä näkkileipiä ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Pistele pintaan haarukalla reikiä ja ripottele muutama puolukka pintaan.

Paista näkkärit uunin ylätasossa 225 °C:ssa noin 7-10 minuuttia kunnes näkkärit saavat hiukan väriä ja ovat rapsakoita. Anna jäähtyä.

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s