Vappusima kuin kombutsa

Oletko kuullut kombutsa-nimisestä teejuomasta? Minulle kombutsa oli uusi tuttavuus, mutta tutustuttuani juomaan halusin heti testata sitä. Tällä kertaa vappujuoma eli sima saa uuden pirteän muodon ja innoituksen kombutsasta.
Kombutsa on hapatettu teejuoma, joka valmistetaan yleensä vihreästä tai mustasta teestä. Kombutsa sisältää erityisen mikrobikannan, joka koostuu bakteereista ja hiivasta. Bakteerit ja hiivat käyttävät juomasta sokerin ravinnokseen ja muodostavat siitä hiilidioksidia, makuaineita, happoa ja muita aineita. Juoman sanotaan olevan myös probioottista ja kombutsalla onkin pitkä perinne mm. Kiinassa ja Venäjällä terveysjuomana.

Itse en ole vielä valmistanut aitoa kombutsaa alusta alkaen, sillä sen valmistukseen tarvitaan kombutsalle tyypillinen bakteeri- ja hiivakanta, mutta tähän vappusimaan sain innoituksen testata reseptiä kombutsan tyyliin. Kombutsa-tyylinen sima valmistetaan kotikonstein käyttäen maitohappobakteereja, leivontahiivaa, mustaa teetä ja fariinisokeria. Siman tapaan juoma on kuplivaista ja ihanan raikasta. Makua ja väriä tähän erityiseen vappusimaan tuovat lisäksi punaiset vadelmat.

Kuplivan juoman valmistusta ei kannata jäättää vaan vappuun, vaan tätä simaa voi nauttia hyvin myös kesäaikaan. Lisää raikkaita juoma- ja simaohjeita löydät Dansukkerin sivuilta, josta löytyy myös perinteinen vappusiman ohje.

kombutsa

VADELMAINEN VAPPUSIMA KOMBUTSAN TAPAAN

(2 litraa)
2 litraa vettä
1 1/2 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 sitruuna
200 g vadelmia
1 pussi mustaa teetä

2 kapselia maitohappobakteereja
1/2 herneen kokoinen pala hiivaa

Aloita juoman valmistus muutama päivä ennen tarjoilua. Mittaa vesi ja sokerit kattilaan. Lisää vadelmat, puristettu sitruuna ja musta tee. Kuumenna seos kiehuvaksi ja nosta pois liedeltä. Siivilöi neste kattilasta jäähtymään.

Kun seos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, ota siitä pieni tilkka erilleen lasin pohjalle, johon sekoita hiiva sekä tyhjennetyt maitohappobakteerikapselit. Sekoita mehutilkka sitten takaisin koko nesteen joukkoon. Peitä astia kannella ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli.

Seuraavana aamuna pullota juoma ja anna seistä huoneenlämmössä pimeässä paikassa vielä yhden vuorokauden ajan. Voit laittaa pulloihin juoman mukana muutaman vadelman tai rusinan, jolloin näet kun juomaan alkaa muodostua kaasua ja rusinat kelluvat. Siirrä pullot lopuksi vielä jääkaappiin 1-3 vuorokaudeksi. Käytä viikon sisällä.

http://www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Suomen Sokeri

5 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s