Juhannuksen mansikka-raparperikakku

En voi uskoa että keskikesä ja juhannus on jo ihan kohta. Vastahan tässä on päästy auringon makuun ja totuttauduttu valoisiin iltoihin.  Tämä aika vuodesta saa minut aina yhtä innostuneeksi. Ja mikä tärkeintä, raparperikausi on myös alkamassa! Sehän tarkoittaa tietenkin, että on aika hyödyntää tuota kirpeän ihanaa herkkua leivoksissa ja kakuissa.
mansikka-raparperikakku
Raparperi tuo mieleeni erityisen kesän maun. Lapsena haimme aina kesällä äidin kasvimaalta raparperinvarsia, jotka nuolimme pinnalta ja kastoimme sokerilla täytettyyn lasiin. Tässäkin reseptissä kakkuun valmistetaan raparperikompotti, jossa sokeri pehmentää raparperia kevyesti. Raparperin kaverina kakkuun käytetään makeita mansikoita, jotka koristavat myös kivasti kakun pintaa.
 raparperikakku
Tämän raparperikakun reseptissä ei käytetä ollenkaan kananmunia, vaan maissitärkkelys ja omenasose sitovat taikinan ja lisäksi omenasose tuo kakkuun mehevyyttä. Itse kuorrutin kakun kookoskermalla, joka sopii mielestäni hyvin mansikoiden kanssa. Kuorrutukseen voi käyttää hyvin myös tavallista kermaa, mikäli kookoksen maku ei ole omaan mieleen.

RAPARPERI-MANSIKKAKAKKU

(24 cm)
RAPARPERIKOMPOTTI
1 1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1/2 dl vettä
5 dl pilkottua raparperia
1/2 sitruuna
2 dl mansikoita
KAKKU
3 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 rkl maissitärkkelystä
1/4 tl suolaa
1/2 sitruuna
2 dl omenasosetta
1 1/3 dl rypsiöljyä
1 tl vaniljauutetta
1 tl omenaviinietikkaa
LISÄKSI
250 g kookoskermaa
1 rkl sokeria
250 g mansikoita
1/2 sitruuna
3 rkl sokeria
1.
Valmista raparperikompotti mittaamalla sokerit ja vesi paistinpannuun. Kuumenna kunnes sokeri kiehuu ja lisää sitten raparperit. Anna raparpereiden kiehua sokerin kanssa noin minuutin ajan, jonka jälkeen sammuta levy. Purista sitruunasta mehu ja lisää viipaloidut mansikat raparpereiden joukkoon. Anna maustua kakun valmistuksen ajan.
2.
Valmista kakkupohja sekoittamalla kuivat aineet keskenään. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu toiseen kulhoon. Yhdistä muut märät aineet ja siivilöi lopuksi joukkoon jauhoseos. Sekoita lastalla tasaiseksi.
3.
 Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan. Siivilöi raparperikompotti ylimääräisestä nesteestä ja lisää palat kakun pinnalle. Paista 175 °C:ssa 50-60 minuuttia. Anna jäähtyä.
4.
Vatkaa kylmä kookoskerma sokerin kanssa vaahdoksi. Puolita mansikat ja pyöräytä sekaisin sitruunan ja sokerin kanssa. Koristele jäähtynyt kakku kookoskermalla ja marioiduilla mansikoilla.

2 comments

  • näyttää älyttömän herkulliselta! kirjoitan jo ostoslistaa puuttuvista aineksista kakkuun. on vaan vaikea päättää teenkö tätä vai vegaanista suklaakakkua. mutta paljonko rypsiöljyä kakkuun siis laitetaan, kun reseptissä on 11/3dl ?

    Tykkää

  • Kuulostaa hyvältä Katri, toivottavasti päätös syntyy tai sittenhän voi aina tehdä molemmat 🙂 1 1/3 dl (1 ja kolmas osa) on siis sama kuin 1,33 dl.

    Tykkää

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s