Marjainen jäädykekakku

Marjat ovat suomalaisten raaka-aineiden parhaimmistoa. Sen huomaa varsinkin kun ruokailee ulkomailla, jossa marjat eivät vaan ole sama asia. Puhtaat ja villinä kasvaneet kotimaiset marjat ovat täynnä makua, väriä ja vitamiineja, jotka tuovat piristystä moneen reseptiin. Sen vuoksi tänä vuonna itsenäisyyspäivän kakkuna nautitaan marjaista jäädykekakkua.

Herkullinen marjajäädykekakku on helppo valmistaa, mutta se on myös sopivasti juhlava vaikkapa itsenäisyyspäivän tarjottavaksi. Jäädykekakun voi valmistaa kätevästi jo pari päivää etukäteen, sillä se säilyy tietysti pakkasessa tarjoiluun saakka. Halutessasi voit valmistaa vielä lisukkeeksi lämpimän suklaakastikeen, joka tuo lämpöä ja täyteläisyyttä jäädykkeeseen.

Marja jäädyke kakku

Tämän marjajäädykkeen tarina onkin hauska, sillä sen resepti oli hukassa useita kuukausia. Kirjoitan normaalisti reseptit valmistusvaiheessa vihkoon tai post-it lapulle, joista myöhemmin kirjoitan ne tietokoneella puhtaaksi. Riskihän siinä tietenkin on, että laput katoavat ja niin kävi juurikin tämän kakun kanssa. Menetin jo toivoni reseptin suhteen kunnes hiljattain löysin post-it lapussa olevan alkuperäisen reseptin muiden papereiden joukosta. Ja nyt jaan sen vihdoin myös täällä (ennen kuin sama toistuu). Jos sotkusta ei tarvitsisi välittää niin kirjottaisin reseptit suoraan tietokoneelle, mutta koska keittiössä aina sattuu ja tapahtuu niin olen päättänyt pitää koneen poissa vaaravyöhykkeeltä. Pitäydyn siis kynässä ja paperissa, mutta jatkossa täytynee olla tarkempi.

marjainen jäädykekakku

Käytin jäädykekakun reseptissä yhtenä ainesosana kookosmanna, joka onkin aika kiinnostava raaka-aine. Kookosmanna on valmistettu pelkästään kookoshiutaleista ja sen rakenne sekä maku on ihanan kermainen sekä luonnostaan makea. Makeutuksen lisäksi se jähmettää kakun juuri sopivasti. Kookosmannaa suositellaankin käytettäväksi leivonnassa ja sitä voi käyttää myös kookosmaidon tapaan muissa kokkailuissa vedellä laimennettuna. Onko kookosmanna sinulle tuttu raaka-aine ja missä olet käyttänyt sitä?

Vadelmainen marjajäädykekakku

(22 cm / glut)

Pohja:
9 taatelia
1 rkl vettä
3 rkl kookosöljyä
200 g mantelirouhetta

Täyte:
2,5 dl vispautuvaa kermaa
1,5 dl kookosmannaa (esim. foodin)
2 dl jogurttia
200 g vadelmia

1.
Poista taateleista kivet ja soseuta ne veden ja sulan 
kookosöljyn kanssa. Sekoita joukkoon mantelirouhe 
ja painele pohja piirasvuoan pohjalle. 

2.
Valmista täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. 
Sulata vadelmat (huom. kuumenna ulkomaiset) ja soseuta 
ne jogurtin joukkoon. 

3.
Lämmitä kookosmanna kattilassa miedolla lämmällä notkeaksi 
ja sekoita jogurttiin. Kookosmannan saat sekoittumaan 
paremmin kun jogurtti ei ole ihan jääkaappikylmää.

4.
Sekoita lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. 
Ja kaada täyte pohjan päälle. 

5.
Pakasta kakku ja ota jäädyke 10-15 minuuttia 
ennen tarjoilua sulamaan.


Vinkki: Lisää halutessasi makeutta vaahterasiirapista 
tai sulatetusta valkosuklaasta.

Vegaaniseen versioon korvaa jogurtti ja kerma 
soijapohjaisilla tuotteilla.

23 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s