Testissä Joulukirjasta: piparkakut (glut, veg)

Sain näytekappaleen vasta julkaistusta Riikka Kantinkosken ja Virpi Mikkosen joulukirjasta, joka sisältää hyvää tekeviä jouluisia reseptejä ja ideoita. Kirjassa on useita reseptejä, jotka kiinnostavat minua sillä kaikki kirjan reseptit ovat gluteenittomia eikä yhdessäkään ole käytetty valkoista sokeria. Lisäksi suurin osa resepteistä on myös maidottomia. Herkullisen joulunkin voi siis saada aikaan hiukan terveellisemmin.

gluteenittomat vegaaniset piparit

Testasin kirjan resepteistä ensimmäiseksi piparkakut. Ajattelin, että gluteenittomien piparkakkujen leipominen saattaisi olla vaikeaa, mutta taikina onnistui erittäin hyvin ja pipareista tuli ihanan rapeita sekä maukkaita. Kirjan ohjeen mukaan taikinaan käytetään kananmunaa, mutta korvasin sen kokonaan, jolloin reseptistä tuli myös täysin vegaaninen. Ja hyvin onnistui!

Vegaaniset & gluteenittomat piparkakut

Mausteiden määrässä ei kannata säästellä ja käytin niitä vähän enemmän kuin alkuperäisessä reseptissä. Kirjassakin tosin mainitaan, että mausteita voi lisätä tarvittaessa ja että maku on aina paistetuissa piparkakuissa miedompi kuin taikinassa.

Joulukirja on ihana ruoka- ja joulufiilistelijän hankinta ja sopiva myös lahjaksi. Erityisen mukavaa kirjassa on se, että se antaa vinkkejä miten tuttuja jouluherkkuja voi valmistaa terveellisemmin.  Tästä kirjasta haluan kokeilla ainakin vielä kvinoasta tehtyä pizzapohjaa, suolaista karamellikastiketta ja mokkamoussekakkua.

Vegaaniset & sokerittomat piparkakut

Piparkakut
(gluteeniton, vegaaninen)

(3 peltiä)

125 g margariinia
 1,5 dl kookossiirappia
 (itse käytin agave-siirappia)
 2 rkl pähkinä- tai mantelivoita
 2 tl ceylon-kanelia
 1 tl jauhettua kardemummaa
 1,5 tl pomeranssin kuorta
 1,5 tl jauhettua inkivääriä
 0,75 tl jauhettua neilikkaa
 TAI noin 3 tl piparkakkumaustetta
 1 rkl No Egg jauhetta + 2 rkl vettä 
(korvaamaan 1 kananmuna)
 4-5 dl mantelijauhoja
 2 dl perunajauhoja
 1,5 tl ruokasoodaa

1.
 Mittaa margariini, siirappi ja pähkinävoi kattilaan ja 
kuumenna kunnes seos on sulanut.

2.
 Lisää mausteet sekä sekoitettu No Egg -jauhe ja vesi.

3.
 Sekoita jauhot keskenään ja lisää kosteiden aineiden joukkoon. 
Sekoita ja lisää tarvittaessa jauhoja (mantelijauhojen 
laatu voi vaikuttaa siihen kuinka paljon jauhoja tarvitset). 
Tarkista maku ja lisää myös mausteita tarvittaessa. 
Muista, että mausteet maistuvat aina miedommilta 
paistetuissa piparkakuissa.

4.
 Anna taikinan tekeytyä yön yli jääkaapissa.

5.
 Ota pieni pala taikinasta perunajauhoilla jauhotetulle
 leivontapöydälle. Kauli ohueksi ja leikkaa muotilla 
taikinasta pipareita. Siirrä pellille leivinpaperin 
päälle ja paista 200 °C:ssa noin 7 minuuttia 
tai kunnes piparit ovat saaneet kauniin värin. 

6.
Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua ja kuorruta 
halutessasi tummalla suklaalla.

2 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s