Viime vuonna tein lupauksen, että poimisin seuraavana kesänä itse mustikoita pakkaseen talven käyttöä varten. Koko viime talven olen nimittäin ostanut mustikoita kaupasta ja harmistellut kun marjoja olisi ollut saatavilla metsästäkin vaikka kuinka paljon. Tänä kesänä mustikoita ei taida vielä olla saatavilla ja huhujen mukaan satokaan ei ole päätä huimaava. Saapa siis nähdä jäävätkö omat mustikat taas haaveeksi, mutta lupaan ainakin yrittää!
Olen mustikoiden suurkuluttaja. Käytän joka aamu mustikoita vähintään 100 g aamupalaan, joten vuoden kulutus yltää aika suuriin lukemiin. Pidän mustikasta koska se on kotimainen marja, superterveellinen, hyvän makuinen ja antaa paljon väriä ruokaan.
Mustikasta valmistuvat myös jotkut parhaimmista leivoksista, kuten mustikkapiirakka. Mustikkapiirakka on ihana klassikko ja itse en ainakaan voi kyllästyä sen makuun. Varsinkin kun mustikkapiirakka on maustettu kardemumalla ja koristeltu murulla, jonka paahtunut pinta on mukavan rapea suussa. Mustikkapiirakka on tietenkin parasta kun se tarjoillaan vastapaistettuna vaniljajäätelön kanssa.
Tässä resepti vegaaniseen mustikkapiirakkaan. Pohja on tehty mantelijauhoista, joten resepti on samalla myös gluteeniton.
Vegaaninen mustikkapiirakka
v/glut Pohja: 3 dl mantelijauhoja 3 dl gluteenitonta jauhoseosta 1 dl mantelirouhetta 0,5 tl leivinjauhetta 0,3 tl suolaa 0,3 tl kardemummaa 25 g margariinia 0,5 dl agave-siirappia 2 banaania 0,25 dl kauramaitoa Täyte: 2,5 dl mustikoita 3 rkl chia-siemeniä 0,5 dl agave-siirappia 1 tl vanilja-aromia 2 rkl kaurafraichea 1. Valmista pohja sekoittamalla kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon kylmä margariini. 2. Soseuta banaanit haarukalla ja sekoita puolet soseesta taikinan joukkoon. Sekoita joukkoon myös agave-siirappi. 3. Ota taikinasta noin kolmasosa erilleen piirakan murua varten ja sekoita jäljelle jääneeseen osaan loput banaanista sekä kauramaito. 4. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. 5. Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. 6. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele pinnalle taikinamuru. 7. Paista 180 °C:ssa n. 25 min tai kunnes pinta on saanut hyvän värin. Tarjoile vegaanisen jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.