Kasvipohjainen ruokavalio

Tänään vietetään lihattoman lokakuun jatkoksi maailman vegaanipäivää. Aihe on lähellä minun sydäntäni ja ajattelin hiukan jakaa ajatuksiani asiasta sekä paljastaa myös innostavia uutisia!

Ruokaan liittyvät keskustelut nostattavat usein vahvoja tunteita pintaan, eikä suotta, sillä onhan ruoka jokaiselle henkilökohtainen asia ja välttämätön energian lähde. Kaikilla on oma suhde ruokaan ja sitä pitäisi osata kunnioittaa. Itse olen suosinut kasvipohjaista ruokavaliota jo jonkin aikaa, mutta ennen sitä söin kaikkea ilman rajotteita tai inhokkeja, joten ymmärrän hyvin molemmat puolet. Tässä kirjoituksessa jaan omia kokemuksiani ja mielipiteitä kasvipohjaisesta ruokavaliosta ja sen tuomista yllättävistäkin muutoksia elämän eri osa-alueille. Tarkoitus ei siis ole erotella mikä on oikein ja mikä väärin vaan kertoa oma tarinani.

Ansku_17.jpg

Ruoka on ollut minulle aina lähellä sydäntä. Pidin jo koulussa köksän tunneista ja myöhemmin opiskelin ruoasta itselleni ammatin. Olen myös kasvanut maitotilalla, joten minulle on aina ollut selvää mistä ruoka tulee. Enpä olisi uskonut vielä viisi vuotta sitten, että varmat käsitykseni ruokaa kohtaan kääntyvät täysin päälaelleen. Mutta näin tapahtui kun lyhyen ajan sisällä jätin ruokavaliostani pois lihan, maidon ja muut eläinperäiset tuotteet. Täytyy myöntää, että koin pientä identiteettikriisiä siihen aikaan, sillä lähes koko minuuteni; mieltymykseni, tottumukseni, tutkintoni maitoteknologiasta ja jopa työurani, pohjautuivat eläinperäisiin raaka-aineisiin. Hetken tuntui että kaikelta menneeltä hävisi merkitys. Muutos tuntui kuitenkin päivän selvältä asialta. Mikä sitten sai aikaan tämän täyskäännöksen?

mökulho

Aloin kiinnittämään huomiota enemmän ja enemmän ruoan terveellisyyteen ja myös ruoantuotannon ympäristöystävällisyys puhutteli minua. En ollut oikeastaan aiemmin edes miettinyt näitä asioita, mutta minulle selvisi nopeasti kuinka isot erot kasvipohjaisen ja sekaruokavalion välillä on. Koin että haluan ruokkia kehoani terveellisemmällä ruoalla enkä tarvitse siihen eläinperäisiä ruokia. Pystyn myös omilla valinnoillani vaikuttamaan ympäristöön ja tukemaan kestävää kehitystä. Koin myös paljon vääryyttä tuotantoeläimiä kohtaan enkä halunnut tukea tehotuotantoa. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tämän kaiken sisäistäminen muutti maailmani. Opin uusista kasviraaka-aineista, joihin en ennen edes koskenut ja mielestäni valinnan määrä vaan lisääntyi.

En halua väittää että oma valintani olisi kaikista paras. Se on jokaisen päätettävä omalla kohdallaan. Minulle uusi ruokavalio on kuitenkin antanut paljon! Hyvää mieltä, paljon energiaa ja elinvoimaa sekä myös ulospäin terveemmän kehon. Ihailen niitä jotka pystyvät avoimesti keskustelemaan ruoasta ja jotka eivät leimaa ihmisiä heidän ruokavalionsa perusteella. Pyrin siihen myös itse. Samalla kannustan kuitenkin kyseenalaistamaan asioita ja tarkastelemaan omia asenteita välillä toisesta perspektiivistä. Ehkä se voisi antaa jotain uutta ja hyödyllistä?

mömustikak

Kasvipohjaista ruokavaliota noudattaessa vastaan tulee monia lähes kliseisiäkin kysymyksiä. Mistä vegaani saa proteiinia? Kärsitkö B12 puutteesta? Voiko vegaaniruoka olla hyvää? jne. Näihin asioihin en pureudu tässä tarkemmin mutta hyvää lisätietoa löytyy esim 1, 2, 3.  Sen verran voin kuitenkin sanoa että kasvipohjainen ruoanlaitto on inspiroinut minua valtavasti! Ja tällaisena ruokafriikkinä en olisi pystynyt tinkimään ruoan hyvästä mausta. Kaikki ei kuitenkaan mene yksi-yhteen liharuokien kokkaamisen kanssa, mutta kun muutamat niksit oppii niin vegaaniruoasta ei edes uskoisi että se on vegaanista. Lisäksi nykyään on tarjolla paljon vegaanisia tuotteita, joilla voi korvata eläinperäisiä raaka-aineita.

mö_jogukulho
Uusi kotimainen Mö-kaurajogurtti

Tutustuttuani paremmin kasvipohjaisiin tuotteisiin alkoivat uudet tuoteajatukset ja oman yrityksen haavekuva heräämään. Minussa on aina ollut yrittäjähenkisyyttä, joka on vähän kuin odottanut oikeaa hetkeä. Hullulta se tuntuu, mutta jokin siinä yrittäjyydessä vetää puoleensa vaikka tietää sen olevan haastavaa. Työstimme ajatusta alussa siskoni kanssa ja tänä vuonna uusi yritys, , vihdoin perustetiin. MÖ valmistaa siis kasvipohjaisia meijerituotteita ja ensimmäiset tuotteemme ovat… tittididii… kaurajogurtit eli kaurajogut! MÖ-kaurajogut valmistetaan kotimaisesta kaurasta jogurtin tapaan hapattamalla. Kaurajogurtit ovat ympäristöystävällinen ja lähellä tuotettu vaihtoehto maito- ja soijapohjaisille jogurteille. Tuotteet tulevat myyntiin alkuvuodesta. Siihen saakka voit seurata meidän matkaamme ainakin facebookissa ja instagramissa. En malta odottaa! Lupaan kertoa lisää MÖ-kaurajogurteista vielä myöhemmin täällä blogissakin.

Mö Foods logo

Pidä siis mieli avoimena niin uudet mahdollisuudet saattavat kohdata sinut 🙂

5 comments

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s