Kombuchan resepti

Kombucha eli kombutsa on raikas, kevyesti kupliva ja hieman makea juoma, joka sopii täydellisesti kesäiseksi janojuomaksi. Lisäksi sillä on kerrottu olevan lukuisia terveyshyötyjä, jotka syntyvät hiukan oudon näköisen sienen/mikrobiston fermentaation tuloksena. Tätä prosessia ei kuitenkaan kannata vieroksua, sillä kombutsan fermentointi on erittäin helppoa ja lopputulos koukuttavan hyvää!

Kombucha

Tähän alkuun on pakko esittää pienet pahoittelut että blogin puolella ei ole viimeiseen vuoteen paljon tapahtunut mitään (kiitos yrittäjäelämän). Kokkailua olen kuitenkin jatkanut omaksi iloksi, mutta nyt kun kombutsan reseptin perään on kyselty muutamaan otteeseen niin päätin jakaa reseptin vielä täällä blogissa. Reseptikin oli kirjoitettu tänne jo vuosi sitten valmiiksi mutta jäänyt jostain syystä julkaisematta. Sillä välin kombutsasta on tullut myös varsinainen trendijuoma!

Kombutsan valmistusreseptejä on netissä paljon eivätkä ne juuri poikkea toisistaan. Tässä kuitenkin oma vakioreseptini ja vinkkini koti-kombutsan valmistukseen.

Kombutsan tärkein valmistusaine on tietenkin scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast) eli kombutsan sienimäinen mikrobilautta. Toiset ainesosat ovat sokeri ja tee. Scoby käyttää ravinnokseen sokeria ja teetä muuttaen ne hapokkaaksi ja probioottiseksi juomaksi. Valmis kombucha ei siis sisällä sokeria samaa määrää mitä reseptiin käytetään, sillä sokeri muuntautuu fermentoinnin aikana erilaisiksi hapoiksi, mikrobeiksi ja B-vitamiiniksi. Scoby tuplaa kokonsa myös jokaisen fermentointikierroksen jälkeen eli se kasvattaa uuden sienilautan vanhan päälle. Uusi scoby käytetään seuraavaan erään ja vanhan voi säilöä vara-scobyna, lahjoittaa muille kombutsan valmistuksesta kiinnostuneille tai heittää pois.

Kombucha_resepti

Kombutsan valmistus on siis hyvin yksinkertaista. Aikaa koko prosessiin menee yleensä 7-14 päivää, jonka aikana sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin odottaa. Kiinnitä kuitenkin huomiota raaka-aineiden laatuun ja puhtauteen. Tässä muutama perusvinkki:

Käytä laadukasta mustaa teetä, joka ei sisällä öljyä tai lisäaineita
Valmista kombutsa lasiastissa ja vältä metallin käyttöä
Kiinnitä huomiota astioiden ja käsien puhtauteen kun käsittelet scobya
Scoby voi näyttää erilaiselta fermentoinnin eri vaiheissa. Värierot, rihmamaisuus, kellunta tai uppoaminen ovat kaikki normaaleja kunhan scobyssa ei kasva hometta.

Kombucha_valmistus

Tässä vielä varsinaisen resepti. Kerro kommenteissa oletko valmistanut itse kombutsaa  tai haluaisitko kokeilla sitä?

Kombucha resepti

2 litraa vettä
1,3 dl sokeria
4-5 pussia mustaa teetä
n. 2 dl kombuchaa edellisestä erästä
1 SCOBY

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. 
Kuumenna kiehuvaksi ja lisää teepussit. 
Anna hautua ja viilentyä huoneenlämpöiseksi. 
Poista teepussit ja kaada neste 
lasiseen fermentointiastiaan.

Lisää nesteeseen edellisestä kombucha 
erästä pari desiä. Lisää scoby. 
Peitä astia ilmavalla kankaalla, 
joka suojaa kombuchaa pölyltä. 
Älä kuitenkaan sulje astiaa kannella, 
sillä scoby tarvitsee happea.

Anna fermentoitua 7-10 päivää. 
Kombucha on valmis kun scoby on 
tuottanut toisen scobyn juoman pinnalle. 
Voit myös maistaa kombuchaa ja 
päättää fermentoinnin silloin 
kun maku miellyttää itseäsi. 
Mitä pidempi fermentoitiaika on, 
sitä vähemmän sokeria jää kombuchaan
 ja sitä hapokkaampi lopputulos. 
Fermentointia voi jatkaa 30 päivään 
asti eli kombuchan voi huoletta 
jättää kotiin fermentoitumaan 
vaikka lomamatkan ajaksi.

Poista molemmat scoby:t ja jätä pieni 
määrä kombuchaa seuraavaa erää varten. 
Pullota loput tiiviisiin puhtaisiin 
lasipulloihin. Halutessasi voit maustaa 
kombuchan tässä vaiheessa marjoilla tai 
hedelmillä. Vinkki: lisää pulloihin pieni
määrä sokeria jos haluat oikein 
kuplivaa juomaa.

Halutessasi voit seisottaa suljettuja 
lasipulloja vielä n. 2-7 päivää 
huoneenlämmössä, jolloin kombuchaan muodostuu 
paljon painetta ja kuplia. 
Siirrä pullot jääkaappin ja nauti kylmänä.

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s