Siirry suoraan sisältöön
Yummybaker » Blogi » Diabeetikon leivonnaiset

Diabeetikon leivonnaiset

Diabeetikolle voi tehdä myös herkkuja.

Diabeetikon elimistössä verensokeri pyrkii nousemaan liian korkealle, koska hänen elimistönsä ei pysty pitämään sitä normaalilla tasolla. Siksi ruokavalio sekä diabeetikon leivonnaiset on valmistettava niin, että niissä on mahdollisimman paljon kuitua, koska se auttaa hiilihydraattien imeytymisen hidastamisessa. Makeutusaineista parhaiten sopivat sakariini ja syklamaatti, joissa ei ole energiaa sekä hedelmäsokeri, jossa puolestaan on energiaa. Leivonnassa hedelmäsokeri toimii paremmin ja juomiin voi käyttää näitä kahta muuta äsken mainittua.

Diabeetikon leivonnaiset ja niiden onnistuminen

Mitä pitää muistaa, kun tekee leivonnaisia? Diabeetikon leivontaohjeet onneksi löytyvät useimmiten jo valmiina, mutta muutama asia on syytä tietää. Leivonnaiset todellakin onnistuvat paremmin, jos niiden tekemiseen käytetään hedelmäsokeria. Tästä johtuen myöskään energiasisältö ei pääse tarpeettomasti suurenemaan, koska onnistumisen takia ei tarvitse lisätä rasvaa tai jauhoja. Leivonnaisiin parhaiten sopivat hiivataikinaleivonnaiset sekä perinteiset sokerikakut. Niissä rasvapitoisuus on jopa kohtuullinen. Vehnäjauhot pitäisikin korvata täysjyväjauhoilla.

Hyviä jauhovaihtoehtoja ovat ruis-, ohra-, graham-,sekä hiivaleipävehnäjauhot. Myös sämpyläjauhot sekä kaurahiutaleet sopivat korvikkeeksi. Mikäli olet tekemässä jotakin leivonnaista, mikä tarvitsee vuoan, sen voit leivittää vehnänleseillä, koska se sisältää kuitua. Mutta jos vieraaksesi tulee diabeetikko, voit aina kysyä häneltä itseltään neuvoja leivonnaisten tekemiseen. Hän osaa oman tilanteensa pohjalta kertoa tarkemmin, mitä sinun on hyvä tehdä.

Diabeetikon leivontaohjeet, mitä voit ajatella etukäteen?

Diabeetikon leivonnaiset, kuten pullat ja marjapiirakat, on hyvä leipoa pehmeällä rasvalla eli rasiamargariinilla tai juoksevalla margariinilla. Ne ovat terveellisimpiä ja usein myös kevyempiä vaihtoehtoja kuin muropohjaiset leivonnaiset tai viinerit. Niissä on yleensä rasvaa huomattavasti enemmän. Se myös kannattaa huomioida, että sokerittomat keksit tai leivonnaiset saattavat sisältää runsaammin rasvaa kuin ihan tavalliset tuotteet. Diabeetikkohan voi myös käyttää jonkin verran tuotteita, jotka maustetaan tavallisella sokerilla.

Diabeetikon leivonnaiset voivat sisältää myös tavallista sokeria. Samoin jälkiruokien makeuttamisessa voi käyttää tavallista sokeria. Mikäli se sokeri määrä ei riitä, voi makeutta lisätä energiattomilla makeutusaineilla. Tuotteet, joissa sokeri on korvattu energiapitoisella makeutusaineella, ovat siis tarpeettomia. Niistä on enemmän harmia kuin hyötyä. Tosin liian usein näin on diabetes- ja dieettituotteissa.

Maukkaiden leivonnaisten tekeminen ei ole vaikeaa

Leivonnaisia ja niiden ohjeita on suhteellisen helppo löytää. Niistä on oikeastaan runsauden pulaa ja niitä löytyy erilaisilla koostumuksilla. Esimerkiksi pähkinät ja vanilja tuovat mukavasti makua sekä kaura ja banaani puolestaan energiaa. Sillä aikaa, kun uunissasi paistuu hyväntuoksuinen herkku, voit kurkistaa mitä mukava linnunratamainen galaksino.com nettikasino tarjoaa viihdykkeeksi. Kävisikö niin hyvä tuuri, että saisi hiukan taskun pohjalle voittoja, joilla voisi ostaa lisää mielenkiintoisia tuotteita, joilla saa aikaan hyvät herkut diabeetikolle.

Herkut diabeetikoille onnistuvat käden käänteessä. Helposti taiot herkun, johon laitat 2 banaania, 40 g kaurahiutaleita, 1 tl kiteistä steviaa, 50 g pähkinöitä pilkottuna, kananmuna 60 ml rasvatonta maitoa, 40 ml rypsiöljyä, 1 tl vaniljaa, 75 g jauhoja, ½ tl ruokasoodaa, 1 tl leivinjauhetta, ½ tl kanelia sekä ripaus suolaa. Sekoita ja paista 165 asteessa 40 minuuttia.

Diabeetikon leivonnaiset vaikka gluteenittomana

Jos yhdistää diabeetikon leivonnaiset ja gluteenittomat herkut, voi tulla ehkä hiukan haasteita. Sehän on todellakin totta, että gluteeniton taikina jää helposti löysäksi. Se ei sinällään ole haaste kuin leipojalle, jolloin siitä ei saa tehtyä esimerkiksi maailman kauneimpia pitkoja. Muistathan myös, että gluteenitonta taikinaa ei voi vaivata lainkaan. Liiallinen jauhottaminen ja vaivaaminen tekee taikinasta sitkoa ja pullasta kuivaa.

Jos aiot yhdistää leivontaan diabeetikon ja keliaakikon herkut, on syytä tarkistaa molemmilta osapuolilta tarpeet. Tavallisten jauhojen käyttäminen ei joka tapauksessa onnistu eikä mahdollista vuokaakaan voi jauhottaa korppujauholla. Jos tämä yhdistelmä tuntuu sinusta hankalalta, voit tehdä kummallekin vieraalle omat herkkunsa.

Diabeetikon leivonnaiset eivät siis ole kovin monimutkaisia, kun vain ymmärtää, mitä oikeastaan diabeetikko ei saa syödä ja miksi. Usein myös on se harhakäsitys, että tavallista sokeria ei saa tarjota yhtään. Ja sekin on ongelma, kun monet meistä ostavat kaupasta valmiita tuotteita, joissa siis rasvan määrä voi olla diabeetikolle täysin uskomattomissa lukemissa. Kysymällä selviää näistäkin ongelmista ja vierailu onnistuu varmasti.