Siirry suoraan sisältöön

Gluteenittomat leivonnaiset

Ihan parasta - gluteenittomat leivonnaiset

Gluteenittomat leivonnaiset

Jokaisessa ruokavaliossa on aina omat haasteensa ja kaikkeen tottuu, mutta millaista on gluteeniton arki? Kuuluuko herkullinen juustokakku ricotta enää perheen nautintoihin? Ei hätää, kaikki ei ole niin masentavaa, miltä ensin tuntuu tai niin hankalaa kuin äkkiä miettii. Kotioloissa ruokavalion pystyy hoitamaan toki helpommin kuin esimerkiksi reissussa, mutta kun oppii tietämään tarkasti kauppojen valikoimat, elämä helpottuu entisestään. Ja parasta on se, että reseptejä on tarjolla hengästymiseen asti ja niistä saa hyviä vaihtoehtoja yhtä lailla juhlaan kuin arkeenkin. Joten tuo äsken mainittu juustoinen herkku on erinomainen ja sen saa todella hyvin tehtyä ilman gluteeniakin. Näiden lisäksi löytyy herkkuja moneen lähtöön. Miten tätä hankalaa ruokavaliota tulisi lähestyä?

Jos gluteenittomat leivonnaiset ovat hyvin helposti saatavissa ja kirsikkahillo juustokakku onnistuu helposti, niin terveellisen ruokavalion koostamisessa saattaa olla ensin alkuun haastetta. Tässä tilanteessa ravitsemusterapeutti pystyy neuvomaan ja koostamaan terveellisen ruokavalion oikeat aakkoset.

Kirsikkahillo juustokakku ja muita nautintoja

Koska juustokakku nyt kummittelee herkkuna koko ajan silmissä, niin kurkataanpa hiukan sen syvintä olemusta. Tuon herkun pohjahan yleensä valmistetaan kekseistä ja niissä suosituimpia tietenkin ovat Digestivet. Sehän on täydellinen tähän herkkuun! Eikä hätää, keksejä löytyy myös gluteenittomia, joista tuon herkun voi laittaa alkuun.

Keksien lisäksi ei tarvita kuin hiukan sokeria ja sulatettua voita tai margariinia. Täytteessä puolestaan tuorejuustoa, munaa, sokeria, vaniljasokeria, sitruuna kuorta ja siihen koristeluun voi laittaa sitä niin suussa sulavaa kirsikkahilloa. Jos ei kirsikoista tykkää, niin sopivat siihen mansikat tai vadelmatkin täydellisesti. Eikö kuulostakin hyvältä ja maittavalta – juuri sellaiselta, että on ruvettava heti kokeilemaan?

Lapset ja ruokavalio

Mikäli lapsella on gluteeniton ruokavalio, on syytä tehdä listaa siitä, mitä lapsi ei voi syödä ja laittaa lista kouluun tai päiväkotiin sekä myös kavereiden vanhemmillekin. Kaikesta muusta ehkä selviää kunnialla, mutta ne kaverisynttärit on melkoinen haaste monelle. Välillä tulee miettineeksi, että voinko tarjota ohjeita ja muita neuvoja vai kääntääkö juhlien emäntä ne vaatimuksiksi.

Tämä sama ongelma on yhtä lailla sellaisilla henkilöillä, jotka nauttivat mieluummin kahvinsa kera vegaaniset leivonnaiset. Usein asiaa lähestytään sangen harmillisesti sitä kautta, että ruokavalion noudattaja haluaa olla jotenkin erilainen tai että hänelle ei kelpaa mikään. Ja liian usein kuulee myös sen kommentin, että ”eihän tämä pieni määrä nyt mitään haittaa”. Silloin sukelletaankin jo ongelmiin.

Gluteenittomat leivonnaiset

Mitä kaikkea gluteenittomat leivonnaiset voivat olla?

Lista on pitkä. Gluteenittomat herkut ja ennen kaikkea gluteenittomat leivonnaiset voivat olla lähes mitä tahansa. Jos äkkiä miettii, niin marenki, mustikkapiirakka, suklaamuffinssit, browniet, suklaakakku, kuppikakut ja niin edelleen. Tai miltä kuulostaa välipalaksi mansikkasmoothie? Se voi olla gluteeniton ja maidoton eli siinäkin saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Oikeastaan, anteeksi nyt vain, ainoastaan oma pää on esteenä sille, millä kaikella voi herkutella. Ohjeita voi muuttaa mielensä mukaan. Ehkä se vaatii jonkin verran kokeilua ja taas kokeilua.

Kun itse on sinut asian kanssa, niin suurimmat ongelmat ehdottomasti tulee tuttavien ja ystävien suhtautumisessa. Helpointa kaiketi on pitää pienet kutsut ja valmistaa itse niihin gluteeniton tarjonta. Mitäpä jos tarjoaa notkuvan herkkupöydän? Siinä voisi olla juustokakku ricotta ja monta muuta maukasta herkkua. Opettaisi ystävät ymmärtämään, että se ei ole vaikeaa, mutta on tärkeää noudattaa ruokavaliota silloin, kun siihen tilanteeseen on joutunut.