Siirry suoraan sisältöön
Yummybaker » Blogi » Leivonnaiset ilman maitoa

Leivonnaiset ilman maitoa

Leivonnaiset ilman maitoa

Maidottoman ruokavalion kanssa taistelevan on pidettävä huolta siitä, että missään tuotteissa ei ole maitoa. Välillä tuntuu siltä, että ihan joka ikiseen ruokaan tai leivonnaisiin on laitettu maitoa muodossa tai toisessa. Leivonnaiset ilman maitoa ovat kuitenkin helppoja tehdä korvaavilla tuotteilla ja makua voi hakea jostakin muualta kuin itsestään maidosta. Helpoimmillaan maidon voi korvata vedellä, mutta esimerkiksi kauramaito on erinomainen korvaava tuote ruuissa, leivonnaisissa sekä jopa juomana. Esimerkiksi letuista ja pannukakuista tulee maultaan hyviä ja täyteläisempiä kuin pelkkään veteen tehtynä. Entä leivonnaiset, mitä niiden kanssa voi tehdä?

Porkkanakakku kauramaidosta

Porkkanakakku on todellinen helmi ja klassikko, jonka voi leipoa ilman maitoa. Siihen voi käyttää kaurajuomaa eikä myöskään kananmunaa tarvitse. Raastetusta porkkanasta saa kakkuun mukavasti lisää kosteutta ja se sopii hyvin yhteen kaurajuoman kanssa. Kuorrute onnistuu hyvin kaurapohjaisella levitteellä, joten se ei kaipaa seurakseen muuta kuin margariinia, joka on vegaanista sekä tomusokeria.

Kauramaito on koostumukseltaan suunnilleen samanlainen kuin kevytmaito ja positiivista on myös se, että se sisältää kuitua, mitä maidossa puolestaan ei ole. Se on myös maukkaampi vaihtoehto verrattuna tavalliseen maitoon, joten siitä leivonnainen saa mukavaa lisämakua, joka ei ole lainkaan huono ajatus. Vaikka kauramaidossa on enemmän rasvaa kuin rasvattomassa maidossa, se on kuitenkin terveellisempää, koska se on pehmeää rasvaa.
Tästä voi päätellä sen, että kauramaito korvaa leivonnaisissa maidon mennen tullen. Jos ruokavalio ei ole täysin vegaaninen, voi tietenkin kananmunaa käyttää. Tosin munattomat leivonnaiset onnistuvat aivan yhtä lailla kuin muutkin. Maidon ja kananmunan käyttäminen leivonnaisissa ei siis ole välttämätöntä. Tosin niissä ohjeissa, missä kananmuna pitää vatkata vaahdoksi, on tämä huomioitava.

Leivonnaiset ilman maitoa eli vegaaninen täytekakku

Vegaaninen täytekakku onkin paras esimerkki siitä, miten leivonnaiset ilman maitoa onnistuvat taikomaan herkullisuuden pienellä vaivalla. Jos mietitään ihan perinteistä mansikkatäytekakkua, siinä on pehmoinen, maistuva pohja ja makua tuovat tuoreet mansikat sekä mahdollisesti mansikkahillo välissä. Kuorrutus voi olla kepeä eikä sen tarvitse olla lainkaan kermaa. Se on yhtä kepeä kuin casino online silloin, kun on onnistunut löytämään mitä parhaimman pelipaikan.

Kakun pohjaan ei tarvitse laittaa lainkaan kananmunia vaan ne voi korvata Oddlygoodilla, joka on hyvin samanlainen kuin rahka. Lisäksi pohjaan voi lisätä kauramaitoa. Kakun voi kostuttaa kauramaidolla ja kuorrutuksen voi tehdä Oddlygoodilla. Näin täytekakusta tulee herkullinen, mutta samalla leivonnainen ilman maitoa. Kauramaito on leipomisessa huomattavasti maukkaampi kuin tavallinen maito.

Erilaisilla Oddlygood -tuotteilla saa luotua makua sekä kakkupohjaan että varsinaiseen koristeluun. Onnistuminen vaatii tosin tarkkuutta sen suhteen, että tuotteet ovat kylmiä kun niitä käyttää ja sen, että kakkua pitää välillä muutaman tunnin tai jopa yön yli jääkaapissa jäähtymässä. Silloin onnistuminen on varmempi eikä kakku niin sanotusti lässähdä. Oddlygood Easy Whipping on todella hyvä vaihtoehto vispikermalle ja mikä parasta, se on pehmeää sekä vaahdon saa vatkattua todella helposti.

Miksi tekisit leivonnaiset ilman maitoa?

Ne, joiden vatsa ei siedä lainkaan maitoa, on ainoa vaihtoehto tehdä leivonnaisia käyttämällä kasvikunnan tuotteita. Niiden pohjana voi olla vesi tai kaura, mutta ne toimivat hyvin ja tuovat kakkuun pehmeän maun. Näillä tuotteilla saa myös pursotettua kermavaahtoa, joten sekään ei jää ongelmaksi. Ensimmäinen kerta voi olla pientä ihmettelyä ja kokeilua, mutta toisella kerralla osaa tuotteiden käytön ja ne ovat mitä parhaimpia kesäisen kakun valmistamisessa.