Siirry suoraan sisältöön
Yummybaker » Blogi » Mitä diabeetikko ei saa syödä?

Mitä diabeetikko ei saa syödä?

Kasviksia.

Mikäli sairastaa diabetesta on hyvin tärkeää tietää, mitä diabeetikko ei saa syödä, sillä ravinnolla on erittäin tärkeä merkitys diabetesta sairastavien elämässä. Ravinnon lisäksi kuitenkin muillakin terveellisillä elämäntavoilla, kuten liikunnalla, on merkitystä. On hyvä tietää, että diabeetikolla ei välttämättä ole varsinaisesti kiellettyjä ruoka-aineita tai erikoisruokavaliota. Pääasia on, että syö terveellisesti ja monipuolisesti. Lopulliset ruokavalio-ohjeet kannattaa kuitenkin aina pyytää omalta lääkäriltään.

Mitä diabeetikko ei saa syödä pysyäkseen mahdollisimman terveenä?

Moni diabeteksesta kiinnostunut tai siihen äskettäin sairastunut miettii, mitä diabeetikko voi syödä. Diabeetikon ei välttämättä tarvitse karsia ruoka-aineita pois, jos ruokavalio on yleisesti ottaen terveellinen. Epäterveellisiä ruoka-aineita ja ruokia kannattaa kuitenkin ainakin vähentää, mikäli niitä syö paljon ja sen sijaan terveellisiä lisätä. Diabeetikon pitäisi syödä etenkin runsaasti kuitupitoisia ruokia, kuten täysviljaa, kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Mikäli viljaa ei voi kuitenkaan syödä, on huolehdittava riittävästä kuidun saannista. Tällöin kannattaa syödä muita enemmän hedelmiä, kasviksia, palkokasveja ja kvinoaa. Täysjyvä on myös sekasyöjiäkin tärkeämpää vegaaneille, sillä he saavat siitä monia tärkeitä ravintoaineita. Diabeetikon kannattaa myös pyrkiä vähentämään vähäkuituisten hiilihydraatin lähteiden ja suolan määrää. Lisäksi kannattaa suosia pehmeitä, eli tyydyttymättömiä, rasvoja. Kovan, eli tyydyttyneen, rasvan määrä on pidettävä kohtuullisena.

Mitä diabeetikko voi syödä vaihtelee ihmisen mukaan

Se, mitä diabeetikko ei saa syödä tai saa syödä, vaihtelee tietenkin ihmisen mukaan. Eri ihmisillä voi olla esimerkiksi allergioita tai erityisruokavalioita. Ne on otettava huomioon ja koostettava diabeetikon ruokavalio niin, että mahdolliset puuttuvat ravintoaineet saa jotakin toista kautta, mikäli niiden yleisen lähteen on jättänyt ruokavaliosta pois. Itse ruoka-aineiden lisäksi säännöllinen ateriarytmi on tärkeä, sillä se auttaa ylläpitämään sopivaa verensokeritasoa.

Mitä diabeetikko ei saa syödä ei ole ainoa asia, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Myös juomilla on nimittäin merkitystä. Vesi on usein paras janojuoma diabeetikolle. Mikäli pelkkä vesi ei maistu, ovat esimerkiksi sokerittomat tai keinotekoisesti makeutetut mehut ja virvoitusjuomat hyvä vaihtoehto. Hypoglykemioiden hoidossa kuitenkin tarvitaan sokeria sisältävää mehua.

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Diabeetikon kannattaa ottaa selvää terveellisestä ruokavaliosta ja soveltaa sitä itselleen sopivalla tavalla. Jos noudattaa esimerkiksi gluteenitonta ruokavaliota, on selvitettävä, mitkä ruoka-aineet on jätettävä pois ja millä muilla ruoka-aineilla voi korvata ne niin, että ruokavalio on tasapainoinen. Tarkkaa ruokavaliosuunnitelmaa ei kuitenkaan tarvitse olla, kunhan syö yleisesti ottaen terveellisesti ja monipuolisesti. Diabeetikon on tärkeää myös liikkua ja levätä. Lepäämisen on useita keinoja, kuten ystävien näkeminen, parhaat kasinot peleineen, meditointi tai elokuvien katselu.

Tietenkin diabeetikko voi halutessaan noudattaa myös hyvin tarkkaakin ruokavaliota esimerkiksi laihduttaessaan. Esimerkiksi diabetesliitto neuvoo hyvin tarkasti ravintoaineiden määriä diabeetikoille, mikäli haluaa erityisen tarkan ruokavalion. Kannattaa myös huomioida, että terveyden kannalta diabeetikon on suositeltavaa saada vitamiinit ja kivennäisaineet ruoasta D-vitamiinia lukuun ottamatta. Sitä suomalaiset eivät nimittäin saa riittävästi auringonvalosta. Ravintolisillä ei voida myöskään ehkäistä tai hoitaa diabetesta.

Onko herkkuja, mitä diabeetikko ei saa syödä?

Diabeetikon herkut voivat olla aivan samoja kuin muillakin, kunhan niitä syö kohtuudella ja muistaa annostella insuliinin. Alkoholinkaan käyttö ei ole kiellettyä diabeetikoltakaan. Alkoholijuomat kuitenkin sisältävät runsaasti energiaa joko alkoholin tai lisätyn sokerin vuoksi. Niitä ei siis kannata käyttää paljon tai usein – etenkään päivittäin. Naisille suositellaan korkeintaan yhtä kerta-annosta ja miehille taas kahta kerta-annosta.

Monilla saattaa olla yhä käsitys, että diabeetikot eivät saisi syödä esimerkiksi sokeria. Aiemmin sokerin käyttö olikin diabeetikolta kielletty kehittymättömämpien hoitojen vuoksi. On kuitenkin otettava huomioon, että suuret määrät sokeria voivat nostaa verensokeria liikaa, mikäli käytössä ei ole ateriainsuliinia, jolla tätä vaikutusta kompensoidaan.

Useinkaan esimerkiksi juhlia järjestävän ei siis tarvitse miettiä, mitä diabeetikko ei saa syödä. On tosin järkevää ja kohteliasta kysyä kaikilta ihmisiltä yleisesti ruokavalioista, rajoituksista ja allergioista. Moni diabeetikko noudattaa hyvin terveellistä ruokavaliota, vaikka ei olisi varsinaisesti mitään yksittäistä ruoka-ainetta jättänytkään ruokavaliosta kokonaan pois. Diabeetikon ruokavalio voi myös aina vaihdella ihmisen mukaan omien tarpeiden mukaan.