Siirry suoraan sisältöön
Yummybaker » Blogi » Miten onnistuvat sokerittomat leivonnaiset

Miten onnistuvat sokerittomat leivonnaiset

Sokerittomat leivonnaiset ovat yhtä herkullisia.

Sokerittomat leivonnaiset ovat oivallinen vaihtoehto makeille. Sokeri kuitenkin vaikuttaa leivonnaisissa myös niiden rakenteeseen. Sokerihan tuo leivonnaiseen kuohkeutta, koska se tuo niihin ilmaa eikä vaahto onnistu ilman sakkaroosia. Hiivataikinassa sen tehtävä on toimia hiivan energianlähteenä, jolloin taikina kohoaa ja siitä tulee pehmeä sekä kuohkea. Mutta haluatko kokonaan korvata sokerin? Sokeria voi korvata hedelmäsokerilla, erilaisilla makeutusaineilla tai miksei jopa hunajalla sekä erilaisilla hedelmillä kuten banaanilla, taatelilla tai omenasoseella.

Sokerittomat leivonnaiset makeutusjauheilla vai hedelmiä hyväksi käyttäen

Makeutusjauheet ovat hyviä vaihtoehtoja sokerille. Ne ovat vähäkalorisia ja leivonta onnistuu niiden kanssa hyvin muutamalla niksillä. Stevia on mielenkiintoinen tuttavuus. Sen kanssa saa munasokerivaahtoa hyvin kätevästi, mutta on muistettava, että se on vatkattava keltuaisen kanssa eikä valkuaisen. Tässä tilanteessa valkuainen on vaahdotettava erikseen ja lisättävä taikinaan. Karppisokeri puolestaan saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille ongelmia, joten kannattanee etukäteen testata sen imeytyminen.

Jos olet jo ehtinyt tutustua blogissamme olevaan vege porkkanakakku -ohjeeseen, niin siinä on makeutukseen käytetty vaahterasiirappia sekä banaania. Se on hyvä vaihtoehto, mikäli ei ole tarvetta täysin sokerittomaan vaihtoehtoon. Hedelmissähän on oma sokerinsa, mutta se on varsin luonnollisessa muodossa. Niiden on todettu myös tasaavan verensokerin vaihteluita. Hedelmien sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole valkoista sokeria, joten se on huomattavasti terveellisempää.

Omenasosetta tai banaania makeutukseen

Omenasose on mitä mainioin herkku leivonnassa. Siitä on kahdenlaista hyötyä eli se tuo sekä makeutta, mutta myös hiukan kosteutta. Ylikypsä banaani on ihan paras leivonnassa. Ethän heitä tummia banaaneita roskikseen, koska ne tuovat ihanaa makeutta ja mehevyyttä leivonnaisiin. Se sopii sekä kuivakakkuihin että muffineihin. Taateli puolestaan on mitä parhain raakaleivonnassa. Kokeillaanko?