Siirry suoraan sisältöön
Yummybaker » Blogi » Omenasose helposti kotimaisista omenoista

Omenasose helposti kotimaisista omenoista

Syntyykö omenasose helposti ja nopeasti kotimaisista omenoista?

Omena on herkullinen ja monipuolinen hedelmä, jota saa ympäri vuoden. Sen voi syödä sellaisenaan tai käyttää muun muassa salaatteihin, makeisiin jälkiruokiin, hilloihin, soseisiin ja mehustukseen. Kuivattuna omena on herkullinen ja terveellinen naposteltava. Omena on täynnä elimistölle hyödyllisiä ravintoaineita sekä se sisältää runsaasti antioksidantteja, pektiiniä ja tanniineja. Suomalainen ilmasto on hyvin suosiollinen omenan tuotannolle. Kotimaiset omenat maistuvat ihanan kirpeiltä ja raikkailta ja niistä syntyvät parhaimmat herkut leivonnassa. Herkullinen omenasose helposti voittaa hillot ohukkaiden ja pannareiden päällä.

Valmista omenasose helposti

Helppo omenasose valmistuu tunnissa. Sen valmistukseen tarvitset 2,5 kg omenoita, 2 dl vettä ja 1 kg hillosokeria. Pese ja lohko omenat ja poista siemenkodat ja voit myös halutessasi kuoria ne. Höyrytä omenalohkot pehmeiksi kattilassa pienessä vesitilkassa ja survo soseeksi. 2,5 kg omenoista tulee 2 kg sosetta. Lisää kattilaan soseen joukkoon vesi ja hillosokeri. Voit halutessasi maustaa soseen kanelilla tai sitruunan mehulla. Keitä sosetta noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Säilö puhtaisiin lasitölkkeihin ja sulje hyvin.

Omenasose ilman sokeria onnistuu myös mainiosti. Tarvitset vain omenoita ja tilkan vettä. Pese ja lohko omenat, poista siemenkodat ja kuori halutessasi. Kaada kattilan pohjalle vettä niin, että pohja peittyy. Lisää omenalohkot. Keitä lohkoja miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes ne ovat täysin pehmeitä soseutukseen. Jos haluat silkkisen pehmeää sosetta, painele se vielä siivilän läpi. Jäähdytä sose ja pakasta rasioissa. Pakastimesta sulatettuun soseeseen voi jälkikäteen lisätä sokeria.

Oletko kuullut omenoiden pakastamisesta?

Kotimaisten omenoiden satokausi on parhaimmillaan syksyllä, mutta ulkomaisia omenoita saa ympäri vuoden. Jotta voisi nauttia kotimaisista omenoista ympäri vuoden, ne kannattaa säilöä. Kaikki eivät välitä hilloista ja soseista, vaan haluavat nauttia omenalohkoista ja -siivuista. Tällöin kuivattaminen ja pakastaminen kannattaa. Omenarenkaat kuivatetaan 50-asteisessa uunissa noin 4 tuntia tai huoneenlämmössä 3-4 vuorokautta. Pestyt siistityt omenalohkot voi pakastaa pusseissa tai rasioissa sopiviin kerta-annoksiin ja sekaan voi ripauttaa vähän sokeria.

Avainsanat: