Yummybaker » Blogi » Onko kookosöljy terveellistä?

Onko kookosöljy terveellistä?

Onko kookosöljy terveellistä

Itse tykkään käyttää kookosöljyä leivonnassa ja toisinaan ruoanlaitossa sekä oikeastaan päivittäisessä ihonhoidossa/kosmetiikassa (esim. kasvojen puhdistuksessa ja hiusten öljyhoidossa). Yleensä olen hyvin varovainen siitä, mitä sanon terveelliseksi ja erityisesti eri öljyt ovat mietityttäneet minua paljon. Mitä mieltä kookosöljystä pitäisi sitten olla?

Kun selailin nettiä kookosöljyyn liittyen niin löysin sen puolesta ainakin seuraavia positiivisia väittämiä: sydänystävällistä, auttaa kolesterolin hallinnassa, auttaa painonpudotuksessa, aktivoi kilpirauhasen toimintaa, on antibakteerinen, auttaa altzheimeriin. Aika ylistäviä väittämiä! Moneen positiiviseen väittämään löytyy kuitenkin myös vastalauseita.

Ravitsemukseen liittyvät väitteet tuntuvat itselleni kaikista vaikeimmilta ymmärtää. Kookosöljyn rasvasta tyydyttyneitä rasvahappoja on noin 87%. Suuri osa kookosöljyn tyydytteestä rasvasta koostuu kuitenkin keskipitkistä rasvahapoista (medium-chain triglyserides, MCT), joiden väitetään käyttäytyvän elimistössä eri tavalla kuin muiden tyydyttyneiden rasvojen (ei varastoidu rasvana) ja olevan siten terveellisempiä. Kookosöljyssä ei ole myöskään yhtään LDL-kolesterolia ja se sisältää omega-6:sta, mikä kuulostaa ihan hyvältä. Kookosöljyssä on kuitenkin paljon kaloreita, joten en söisi sitä rajattomasti vaikka MCT rasvat kuulostaisivatkin hyviltä. Toisaalta jos syö paljon öljyä niin se saattaa viedä nälkää, jolloin muu syöminen vähenee? Ehkä kuitenkin itse otan kalorit mieluusti monipuolisesta ruoasta.

käyttöä kohduudella

Ravitsemus-asioiden lisäksi kookosöljyn antibakteerisuus kiinnosti minua.
Esimerkiksi kookosöljyn käyttö suuvetenä ”liuottaa” ja tuhoaa suusta lipidikalvoisia mikrobeja, jotka eivät lähde vedellä huuhdeltuna ja siten vähentää suun bakteerimäärää ja raikastaa hengitystä (ns. Oil pulling-menetelmä). Tämä kuulostaa järkeenkäyvältä minulle. Sen kerrotaan myös poistavan hampaiden värjäymiä, joten tätä olisi kiinnostava kokeilla.

Lukemani ja kokemusteni perusteella aion jatkaa kookosöljyn käyttöä. Kohtuudella. Mielestäni se sopii erinomaisesti joihinkin ruokiin ja leivoksiin, ja yleensä pidän sen mausta. Kookosöljy kestää myös kuumennusta vähän paremmin kuin oliiviöljy, joten joissain tapauksissa suosin sitä. Lisäksi luonnon öljyt ovat todella hyödyllisiä ihon ja hiusten hoidossa! En kuitenkaan pidä kookosöljyä kovinkaan terveellisenä siinä mielessä, että lisäisin sitä ruokaani ylimäärin.

Rasvaa varmasti saa tarpeeksi muistakin lähteistä, kuten pähkinöistä, avokadosta ja öljypohjaisista salaatinkastikkeista. Kaiken kaikkiaan suhteeni kookosöljyyn on siis neutraali/positiivinen, mutta en missään nimessä söisi sitä nykyistä enempää. Mikäli käytät kookosöljyä, niin suosittelen ehdottomasti valitsemaan raffinoimattoman (neitsyt) kookosöljyn eikä kovetettua versiota.