Siirry suoraan sisältöön
Yummybaker » Blogi » Paras maidoton leivos

Paras maidoton leivos

Sweet cake

Sillä ei ole väliä, johtuuko maidottomuus siihen liittyvistä allergioista vai onko taustalla kieltäytyminen eläinkunnan tuotteista, koska maidottomuus yhdistää molemmissa tapauksissa. Maidottomuus voi terveydellisistä syistä johtua siitä, että vatsa ei siedä joko laktoosia eli maidon sokeria tai maidon proteiinia, jolloin puhutaan maitoallergiasta. Näitä kaikkia kolmea tapausta yhdistää kuitenkin paras maidoton leivos.

Parhaan maidottoman leivoksen voi valmistaa vaihtamalla maidon tilalle esimerkiksi kaura- tai soijatuotteita ja pienet maitomäärät voi korvata hyvin vedellä ilman, että se vielä vaikuttaisi leivonnaisen makuun millään lailla. Jos juhlia ajattelee tarkemmin, niin laktoosittomuuden ja vegaanisuuden voi tehdä samalla leivonnaisella, jolloin näille kahdelle ryhmälle ei tarvitse tehdä molemmille erikseen omia tuotteita. Paras maidoton leivos on siis hyvin monipuolinen, kun sen suunnittelee tarkasti.

Kuohkeutta leivonnaisiin

Kananmunan tehtävänä on tuoda leivonnaisiin joko kosteutta tai kuohkeutta. Jos ohjeessa on vain 1-2 kananmunaa, ne voi yleensä jättää kokonaan pois. Mikäli haluaa varmistaa, että taikinasta tulee kuitenkin riittävän kostea, siihen voi lisätä pari ruokalusikallista vettä. Mutta jos tuntuu siltä, että kananmunaa ei voi kokonaan korvata, on luontaistuoteliikkeistä tai apteekista saatavissa kananmunankorvikejauhetta. Se on tärkkelyksen ja nostatusaineen sekoitus ja sitä käytetään sekoittamalla se suoraan kuivien aineiden joukkoon tai pieneen tilkkaan nestettä.

Toinen hyvä vaihtoehto on tehdä seos vedestä sekä pellavansiemenistä. Seos on limainen ja muistuttaa munanvalkuaista. Se sopii taikinoihin, jossa tarvitaan sidosainetta. Eikä huono vaihtoehto ole myöskään rakentaa valekananmunaa. Se tehdään leivinjauheesta, soodasta, jauhoista ja tilkasta vettä. Vatkaamalla sen kuohkeaksi ennen kuin se lisätään taikinaan, se toimii myös täydellisesti ja sen avulla syntyy helposti paras maidoton leivos.

Jos leivonnainen tarvitsee hyytelömäistä pintaa, siihen ei tarvitse käyttää liivatetta, joka yleensä on eläinkunnasta peräisin. Agar-agar on hyytelöimisaine, joka valmistetaan levästä. Se liuotetaan kuumaksi kiehautettuun veteen, jolloin siitä syntyy hyydytettävä massa.

Täytekakkupohja ilman munaa

Täytekakkutaikina vaatii kuohkeutta, jolloin voi aivan hyvin kokeilla kivennäisvettä kuohkeuttamiseen. Se ei toisaalta sido millään lailla taikinaa, joten se pitää huomioida vehnäjauhojen käytössä. Silloin pitää lisätä jauhoja sen mukaan, kuinka monta kananmunaa taikinasta puuttuu. Lisättävä määrä on noin 0.25-0.5 desiä munaa kohti. Muutakin nestettä voi käyttää ja kakkupohjassa toimii hyvin myös esimerkiksi löysä omenasose.

Ensimmäistä kertaa tehdessä saattaa hieman jännittää sitä, miten pohja onnistuu, mutta huoleen ei ole syytä, sitä on monet muutkin kokeilleet aiemmin ja siksi se toimii. Jännitystä voi lieventää tutustumalla, miten suomalainen kasino ilman rekisteröitymistä toimii. Jos käyttää margariinia kakkupohjassa, voi senkin korvata monesti myös öljyllä.

Kermavaahdon korvaaja

Kun paras maidoton leivos tai kakku paistuu uunissa ja ihana tuoksu täyttää jo keittiön, tulee mieleen, että millä voi korvata kermavaahdon maidottomasti. Tarjolla on suhteellisen runsaasti tuotteita, joilla voi korvata kermavaahdon. Saatavilla on muun muassa kaura-, soija- sekä kookospohjaisia tuotteita. Täyteläinen kaura vaahtoutuu todella nopeasti ja yllättää sillä, että myös pursottaminen onnistuu erinomaisesti. Eikä siihen välttämättä tarvitse lisätä edes sokeria. 

Soija on juoksevampaa, mutta se vaahtoutuu myös nopeasti. Se muistuttaa myös hiukan enemmän perinteistä kuohukermaa. Soijakin on hiukan makeaa jo luonnostaan, joten se ei välttämättä tarvitse lisää sokeria. Tosin se on makukysymys. Kookosmaidon vaahdottaminen onnistuu myös helposti. Sen kohdalla on kuitenkin muistettava, että lämpimänä se ei vaahtoudu, joten se on laitettava jääkaappiin yöksi tai pakastimeen tunniksi. Rakenteeltaan se on suhteellisen hienoa, mutta sitä pystyy myös pursottamaan. Näillä vaihtoehdoilla paras maidoton leivos saa myös tyylikkään kuorrutuksen.

Liivatteet kasviperäisenä

Jos kermavaahto ei miellytä ja paras maidoton leivos kaipaa vaihtoehtoa, on kasviperäinen vaihtoehto silloin erinomainen. Käyttöön voi ottaa joko agar-agarin tai vegegelin. Agar-agar on siis merilevästä valmistettu ja sitä on saatavana sekä jauheena että hiutaleina. Mittasuhteiltaan yhtä liivatelehteä vastaa 0.75 tl jauhetta. Jauheena se sekoitetaan kylmään nesteeseen ja kuumennetaan. Hiutaleet on ensin liotettava kylmässä nesteessä 10 minuuttia ja sen jälkeen seos kuumennetaan. Agar-agar kestää myös uudelleenkuumentamista.

Vegegel lisätään myös kylmään nesteeseen ja sitä saa olla runsaasti. Sen jälkeen se kuumennetaan kiehuvaksi ja keitetään. Kun neste on kirkasta, sen kanssa on toimittava mahdollisimman nopeasti, koska sillä on taipumus hyytyä välittömästi ja siitä voi myös muodostua kokkareita. Joten kaiken on oltava niin sanotusti käden ulottuvilla silloin, kun vegegel on valmista sekoitettavaksi massan joukkoon. Paras maidoton leivos onnistuu erittäin hyvin, vaikka missään valmistusvaiheessa ei olisi käytössä eläinkunnan tuotteita.