Siirry suoraan sisältöön
Yummybaker » Blogi » Sokeriton porkkanakakku herkkua hampaille

Sokeriton porkkanakakku herkkua hampaille

Sokeriton porkkanakakku

Sokerillisuus ja sokerittomuus jakaa leipureiden mielipiteet. Se on toisaalta täysin ymmärrettävää, sillä leivonnaisen maku hiukan muuttuu riippuen siitä, käyttääkö makeutukseen valkoista sokeria vai hoitaako sen muulla tavoin. Siitä jaksetaan keskustella kyllästymiseen asti, mutta sokeriton porkkanakakku on silti mitä parhain, vaikka siihen ei valkoista sokeria laittaisikaan. Usein sokeria korvataan hunajalla, joka on kuitenkin yhtä haitallinen eli se ei ole hampaiden kannalta yhtään terveellisempi vaihtoehto.

Vaihtoehdoksi erytritolia?

Kun nyt sokeriin päästiin, niin ennen varsinaista porkkanakakkuohjetta onkin hyvä ihmetellä, mikä oikeastaan on sopiva vaihtoehto sokerille, jos hunajakaan sitä ei ole. Moni varmasti muistaa, miten erytritolia sanottiin karppisokeriksi ja osa niistä taitaa vielä tänäänkin kulkea samalla nimellä. Kysymyksessä on tuote, jonka koostumus on vastaava kuin kidesokerilla, mutta se on kuitenkin lähes kaloriton.

Se ei ole perinteinen sokeri vaan se on sokerialkoholi eli vähän saman tyyppinen tuote kuin sorbitoli, ksylitoli tai glyseroli. Se valmistetaan rypälesokerista käymisprosessissa, jonka jälkeen sitä vielä muokataan suodattamalla, kuivaamalla ja kiteyttämällä. Tämän kaiken lopputuloksena syntyy hyvin kidesokerin näköinen makeustuote.

Erytritolia voi käyttää kuten tavallista sokeria ruuanlaitossa ja leivonnassa, mutta makeudeltaan se on 60-80 prosenttia verrattuna normaaliin kidesokeriin. Makukin on hiukan erilainen, mutta eihän kaikki tarvitse maistua niin makealta ja porkkanakakkua ajatellen, maku pitää todellakin tulla jostakin muusta kuin pelkästään sokerista.

Näiden makeuttajien huonompi puoli on aina se, että niistä saattaa tulla laksatiivisia vaikutuksia. Mutta jos käyttö on rajallista eikä syö sitä runsaasti, niin ongelmia tuskin tulee vastaan. Ruuansulatusjärjestelmämme sietää sitä kohtuullisesti käytettynä, joten se on yksi erinomainen vaihtoehto hampaita ajatellen.

Mikä avuksi sokerin tuhoamalle hampaalle?

Sokeri ja erilaiset hapot onnistuvat hyvällä keskinäisellä yhteisvaikutuksella tuhoamaan hampaan tai hampaat hyvinkin helposti. Kiille katoaa ja reikiintymiselle tulee entistä paremmat mahdollisuudet. Joku hammas saattaa olla jo niin paikattu, että sille ei enää pysty tekemään mitään. Hammas on otettava pois ja se puolestaan vaikuttaa purentaan ja toisinaan jopa puhumiseen, ulkonäöstä puhumattakaan.

Ratkaisu ongelmaan voi olla edullinen hammasimplantti. Äkkiseltään se voi kuulostaa tosi kamalalta ja jopa kalliilta, mutta vaihtoehtoja niiden teettämiseen on paljon. Se on totta, että kukkaro kevenee huomattavasti, jos sen teettää Suomessa. Sen verran kovat hinnat ovat hammasta kohden. Katseen voi tosin kääntää ulkomaille, esimerkiksi Turkkiin, jossa useammat klinikat tekevät hammasimplantteja. Hinta voi olla jopa kolme kertaa alempi kuin Suomessa tehtynä.

Asia, jota ei aina tule ajatelleeksi on myös se, että Turkissa näitä toimenpiteitä tehdään paljon, joten kokemus on huomattavasti paremmalla tasoilla kuin Suomessa. En halua millään tavalla väheksyä suomalaisten osaamista, mutta ajattelemalla asian loppuun asti, niin operaatioiden määrä Turkissa voi olla kuukaudessa sellainen kuin Suomessa on vuodessa. 

Mikä Turkin toimenpiteissä kiehtoo? Ensinnäkin edullisuus ja samaan yhteyteen voi myös liittää pienen loman sekä nauttia siitä kaikesta vieraanvaraisuudesta, mitä heillä on tarjolla. Useat klinikat pystyvät tarjoamaan myös tulkkia, joten siellä kykenee selviämään omalla kielellään. Klinikat ovat moderneja ja niissä käytetään viimeisintä tekniikkaa, mikä saattaa kuulostaa oudolta. Terveysturismi on Turkille yksi tärkeä elinkeino. Turkkilainen ruokakaan ei jätä ketään kylmäksi vaan on maistuvaa. Nyt on aika siirtyä sokerittomaan porkkanakakkuun!

Herkullinen, sokeriton porkkanakakku

Sokeriton porkkanakakku, joka ei ole kuiva vaan maittavan mehevä, on ehdottomasti paras mahdollinen vaihtoehto porkkanakakun ystävälle. Porkkanakakussa on tärkeintä makujen tasapaino sekä se, että se on pehmeä ja suussa sulava. Sokerittomuus on aina hyvä vaihtoehto sokerillisen sijaan, jos sinulle ei sovi erytritoli makeutukseen, olemme myös julkaisseet toisenlaisen porkkanakakun, jossa käytettiin vaahterasiirappia. Vege porkkanakakku toimii hyvänä vaihtoehtona, jos sokerittoman porkkanakakun ohje ei miellytä.

Ohjeessa on myös käytetty neitsytoliiviöljyä, joka on leivonnaisissa hyvää vaihtoehto, koska se tuo kosteutta. Lisäksi se on myös suhteellisen terveellinen vaihtoehto kakuissa tai yleensä leivonnassa. Ohjeeseen kuuluu myös pähkinöitä, mutta jos ne eivät allergian takia sovi, niin ne voi aivan hyvin vaihtaa manteleiksi tai jättää kokonaan pois. Ohjetta voi muokata jonkin verran mieleisekseen ja saa siitä parhaimman omille makuhermoilleen. Sokerittoman porkkanakakun maku vain paranee, jos malttaa antaa sen maustua vielä seuraavaan päivään ennen kuin laittaa sen tarjolle.

Sokeriton porkkanakakku, ohje

2,5 dl erytritoli tomua

3 kananmunaa

3 dl porkkanaraastetta

100 g margariinia tai voita

100 g neitsytoliiviöljyä

2 dl mantelijauhoja

1,5 dl kookosjauhoja

1 dl pähkinämurskaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1,5 rkl kanelia

Kidemäinen erytritoli on hyvä jauhaa tomuksi esimerkiksi tehosekoittimella. Sen jälkeen jauhe ja munat vaahdotetaan ilmavaksi vaahdoksi.

Porkkanat kuoritaan ja ne raastetaan mahdollisimman hienoksi. Pienemmistä porkkanoista tulee yleensä kosteampi massa.

Jauhoihin sekoitetaan pähkinät, leivinjauhe sekä mausteet. Käytä tähän erillistä kulhoa.

Margariinin tai voin voi sulattaa pannulla tai kattilassa. Sen annetaan hiukan ruskistua.

Munavaahtoon lisätään vuorotellen jauhoseosta, porkkanaraastetta, ruskistettua rasvaa sekä oliiviöljyä.

Kaada voideltuun ja leivitettyyn vuokaan ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 35-40 minuuttia. Testaa tikulla, onko pohja kypsä. Pohja voi rauhassa jäähtyä. Seuraavaksi on tehtävä kuorrute.

Sokeriton porkkanakakku kuorrute tuorejuustosta

Sokeriton porkkanakakku tarvitsee luonnollisesti myös kuorrutteen ja se on yksinkertaista valmistaa tuorejuustosta. 

200 g tuorejuustoa

75 g margariinia tai voita

10 stevia tippoja

1 rkl sitruunamehua

Aineksista margariini ja tuorejuusto on hyvä ottaa huoneenlämpöön etukäteen, että ne ovat riittävän pehmeitä. Vatkaa ensin margariini tai voi vaahdoksi ja sen jälkeen lisäät tuorejuuston, stevian sekä sitruunamehun. 

Vatkaa vaahdosta tasainen ja sen jälkeen levitä se kakun päälle, kun kakku on kunnolla jäähtynyt.

Lopuksi voit vielä koristella kakkua joko pähkinöillä, manteleilla tai kuivakukilla. Tämän jälkeen kakun voi vielä antaa maustua seuraavaan päivään, jolloin se on parhaimmillaan.

Kakkua voi myös pakastaa, sillä kuorrute ei pakastuksessa mene lainkaan huonoksi.

Muutoksia ohjeeseen

Ohjeeseen voi jonkin verran tehdä muutoksia oman maun mukaan. Margariini voi olla juoksevaa, jolloin sitä on helppo käsitellä. Pähkinät voi korvata mieleisellään vaihtoehdolla, jos ne eivät ruokavalioon sovi lainkaan. Manteli on hyvä vaihtoehto tai ne voi myös jättää kokonaan pois.

Kaikki eivät myöskään tykkää sitruunasta kuorrutteessa, joten sitä ei välttämättä tarvita. Mikäli kuitenkin rakastaa sitruunan makua, se tuo mukavan vivahteen suhteessa porkkanaan. Stevia puolestaan on myös makeutusaine, joten sitä voi käyttää kuorrutteen makeuttamiseen. Jos haluat käyttää siihen jotakin muuta makeutusainetta, se on täysin mahdollista.

Tämän kakun voi tehdä myös sokerista, jos se sinusta tuntuu paremmalta, mutta sen jälkeen sitä ei enää voi kutsua sokerittomaksi porkkanakakuksi. Kakku on herkullinen ja maukas!

Avainsanat: