Vegaaniset leivonnaiset

Miksi vegaani ja miksi vegaaniset leivonnaiset?

Vegaaniset leivonnaiset

Jos vegaania miettii pitkän kaavan mukaan, niin tällainen henkilö ei syö eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita eikä myöskään osta eläinperäisiä vaatteita. Monesti syyt ovat ekologiset, mutta myös terveydelliset tai uskonnolliset ja jopa henkiset. Jos herkkuja ajatellaan, niin kierrepullat tai korvapuustit saa hyvin pienillä muutoksilla vegaanille sopivaksi. Taikinan aineksista ei oikeastaan tarvitse vaihtaa kuin maito ja margariini kasvipohjaiseksi ja kaikki muu käykin ohjeen mukaan. Maidon voi korvata kookosmaidolla tai kaurajuomalla. Kananmunan voi jättää kokonaan pois ja voiteluun voi käyttää jopa kahvia tai soijajugurttia. Jauhojen määrää säätelemällä, saa taikinasta mukavan pehmoista ja hyvin leivottavaa. Näin pienillä muutoksilla saa aikaan sopivaa tarjottavaa itselle tai vieraalle. Muutokset ohjeissa eivät ole suuria.

Kun miettii, millaisia vegaaniset leivonnaiset voivat olla, niin ensimmäisenä tulee mieleen herkullinen persimon leivos. Muffinsseja voi tehdä täysin ilman eläinkunnan tuotteita ja koristelun tekee ihanan oranssisella persimonilla. Tämän herkun voi myös aivan hyvin soseuttaa.

Mitä muuta tarjottavaa kuin persimon leivos?

Jos herkkulinjalla edelleen pysytään, niin ehdottomia suosikkeja on tai ainakin äkkiä muodostuu vegaanisesta pähkinävoibanaanikakusta tai porkkanakakusta. Hyvin helppo on myös tehdä vaniljatäytekakkupohja. Se on kätevä tehdä soijamaitoon tai mihin tahansa kasvimaitoon, joten juhlien kakkukaan ei jää välistä vegaanisuuden takia.

Kaupoissa hyllyt notkuvat erilaisista kasvimaidoista. Hinta on hieman korkeampi kuin tavallisilla eläinkunnan tuotteilla. Herkkuja miettiessä tulee mieleen kananmuna, jota paljon käytetään taikinoiden pohjissa, mutta sitäkin voi kiertää samoin kuin voin tai margariinin käyttöä. Leivonnaiset ovat usein hyvin maukkaita, jos niissä on käyttänyt kasvimaitoja. Se tuo lisää uusia makuvaihtoehtoja sekä kokemuksia.

Millainen on monipuolinen ruokavalio?

Vegaanin ateria sisältää luonnostaan paljon kasviksia ja vihanneksia sekä hiilihydraatit tulevat perunasta tai riisistä. Proteiinin saantiin pitää kiinnittää eritystä huomiota ja niitä saa hyvin palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä sekä täysjyväviljasta. Rasvaa on tarjolla mantelissa, pähkinöissä ja siemenissä sekä ruoanlaitoin ehdoton ykkönen on oliiviöljy sen monipuolisuuden takia. Sitä voi käyttää myös leipomisessa.

Aivan kuten gluteenittomat leivonnaiset myös vegaaniset leivonnaiset ovat maukkaita ja yksinkertaisia pienillä muutoksilla eläinkunnan tuotteita käytettävistä ohjeista. Äsken jo mainittiin maidon korvaaminen, mutta yhtä lailla kananmunat voi korvata. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos ohjeessa on vain yksi kananmuna, sen voi jättää pois. Jos ohje suosittaa kananmunien vaahdottamista, unohda koko juttu ja etsi suosiolla munaton resepti!

Vegaaniset leivonnaiset

Munattomuus ja maidottomuus toimii eli vegaaniset leivonnaiset

Kun gluteenittomat herkut tehtiin erilaisista jauhoista ja hiukan jauhomääriä miettimällä, niin vegaaniset leivonnaiset voidaan korvata kasvikunnan tuotteilla. Banaani mehevöittää ja kiinteyttää taikinaa. Usko tai älä, mutta pieni määrä etikkaa antaa taikinalle kuohkeutta, samaa tekee vissy. Soijajugurtti ja -jauho antavat mukavasti makua ja kiinteytystä. Myös pellavarouhetta ja chiaa voi käyttää kiinteytykseen, mutta näissä molemmissa pitää muistaa, että ne sitovat melkoisesti kosteutta ja muodostavat kiinteyttävää limaa. Korvaavia tuotteita on paljon, ja ne tulevat suoraan kasvikunnasta.

Jos vielä palataan taaksepäin ja katsotaan, mitä kierrepullat vaativat. Kananmunan voi korvata tässä ohjeessa vaikka puolella desillä omenasosetta. Se tuo taikinaan lisää makua sekä mehevöittää. Omenasose sopii hyvin muffinsseihin, kuivakakkuihin ja miksei jopa täytekakkupohjaankin. Ja onhan olemassa No Egg -jauhetta. Se on orgaaninen tuote ja jos sitä sekoittaa teelusikallisen ruokalusikalliseen vettä, niin se vastaa yhtä kananmunaa. Elämä säilyy herkullisena, vaikka siirtyykin vegeruokiin tai tässä tapauksessa herkkuihin!